У Криму в сім’ях ув’язнених вже 105 дітей залишилися без батьківської опіки

Новини

В окупованому Криму в сім’ях політичних в’язнів без батьківського нагляду вже залишилися 105 дітей, турботу про яких взяв на себе кримський громадський фонд «Бизим балалар» («Наші діти»).

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook представниця опікунської ради фонду, кримська журналістка Ліля Буджурова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ще троє кримськотатарських дітей з волі російського кривосуддя залишилися без батьківської опіки. Затриманого вчора в Холмовкі громадського активіста і громадського журналіста Нарімана Мемедемінова сьогодні суд, за клопотанням ФСБ, заарештував до 16 травня 2018 р. Йому пред’явлено обвинувачення за його, нібито, екстремістські висловлювання, виявлені на відео в Ютюб в 2012-13 рр. Цього «стародавнього» відео виявилося досить, щоб сім’я Мемедемінова, з дуже скромним достатком, залищилась без годувальника. У Нарімана і його дружини Лемари троє дітей: Зейнеп – 11 років, Ібрахім – 7 років і Білял – 4 роки. Вони, звичайно, не залишаться без підтримки нашого народу, який вже допомагає 100 дітям ув’язнених кримських татар-мусульман», – написала Буджурова.

Вона зазначила, що, таким чином, під опікою громадської ініціативи «Бизим балалар» тепер перебуває вже 105 дітей.

«Крім дітей Нарімана, в нашому списку тепер і 13-та дитина Сервера Зекірьяєва, заарештованого в жовтні минулого року – дівчинка Аїша, яка народилася 21 березня 2018 р. А також 11-річна Мавіле – онука Казіма Аметова, заарештованого в листопаді 2017 року» , – вказала журналістка.

Сім’я Севера Зекірьяєва Фото: Facebook Мумине Салиева

Вона нагадала, що з червня 2017 року щомісяця кожна неповнолітня дитина з сім’ї кримського ув’язенного отримує по 5 тис. руб. народної допомоги.

«З початку роботи «Бизим балалар» кількість таких дітей збільшилася більш ніж удвічі. Але до сих пір нам вдається збирати необхідну суму. Спонсор цієї допомоги – не тільки весь кримськотатарський народ, а й люди інших національностей, як з Криму, так і з інших регіонів», повідомила Буджурова.

Як повідомлялось, 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів. 23 березня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова до 16 травня.

Нагадаємо, у червні 2016 року під час святкування священного для мусульман місяця Рамазан (Рамадан) в Криму був запущений проект «Бизим балалар». Його ініціатором виступила журналістка Ліля Буджурова. Мета проекту – надання допомоги дітям сімей кримських політв’язнів і зниклих або викрадених кримських татар. Проект приймає і розподіляє не тільки гроші. Форма допомоги приймається різна: речі та іграшки, організація відпочинку і лікування дітей, психологічна реабілітація, допомога по господарству сім’ям ув’язнених.