З’явилися нові докази причетності військового РФ до катастрофи МH17

Новини

Журналістам вдалося отримати нові докази причетності до катастрофи МH17 російського військового Сергія Дубинського («Хмурий») до катастрофи «Боїнгу» рейсу МH17 Малазийскьих авіаліній.

Про це йдеться в новому матеріалі, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Донбасс.Реаліі.

«Міжнародна слідча група і українські правоохоронні органи поки не називають імен людей, причетних до теракту проти малайзійського «Боїнгу» рейсу MH17 влітку 2014 року.

У той же час, журналісти і міжнародні дослідницькі організації ідентифікували як мінімум одного з фігурантів цієї справи. Мова про російського військового Сергія Дубинського», – наголошується у розслідуванні. 

«Радіоперехоплення СБУ, відео очевидців та висновки Міжнародної слідчої групи – усе це допомогло «Донбас.Реалії» в точності відтворити маршрут російської зенітно-ракетної установки «Бук», – повідомляють журналісти.

Зібрані відеодокази дозволяють стверджувати, що комплекс переміщався по контрольованій бойовиками території у сторону селища Первомайський, звідки і був зроблений постріл.

Повідомляється, що у звіті слідчих детально представлені перехоплення розмов учасників теракту.

Людина, яка дає вказівки про транспортування «Бука», на записах СБУ з’являється під позивним «Хмурий». Одним з перших у своєму розслідуванні його ідентифікував керівник громадської організації «Європростір” Олег Батурин.

«Він був, фактично, одним із архітекторів управлінських військових органів в «ДНР». Потім на базі цих відділів, які він створив, він сформував так зване Головне розвідувальне управління «ДНР», яке сам й очолив», – розповів журналіст.

17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.

5 червня 2017 року уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 буде проводитися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності був відпрацьований державами-учасниками Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною.

17 червня 2017 року Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».