Необхідні механізми переслідування окупантів за знищення кримськотатарських пам’яток у Криму – Чубаров

Новини
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Росія буде намагатися не допустити моніторингову місію ЮНЕСКО в окупований Крим. Тому необхідні механізми, які б дозволили переслідувати російських окупантів за знищення кримськотатарських пам’яток на півострові, зокрема Ханського палацу в Бахчисараї.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров в ході парламентських слухань «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Під виглядом проведення нібито реставраційних робіт російська окупаційна влада відверто нищить національну святиню кримських татар – Ханський палац, який асоціюється з 300-літньою державністю корінного народу Криму. Незважаючи на втручання ЮНЕСКО, зусилля Української держави, кримськотатарської громадськості, урядів інших країн, Росія все ігнорує. Ми покладаємо надії на реалізацію рекомендацій Виконавчої ради ЮНЕСКО щодо моніторингу за ситуацією в АР Крим», – сказав Чубаров.

При цьому він зазначив, що зараз немає ніяких механізмів для того, щоб змусити Росію реагувати на усі вимоги, які стосуються збереження пам’яток культури та історії в тимчасово окупованому Криму.

«Ми розуміємо, що Росія буде протидіяти в будь-який спосіб для того, щоб не допустити моніторингову місію ЮНЕСКО на територію окупованого Криму. Тому запропонуємо наші рекомендації, які би розширили можливості Української держави і міжнародних організацій щодо переслідування російських окупантів і конкретних виконавців, які знищують українські кримськотатарські пам’ятки в окупованому Криму», – додав глава Меджлісу.

Він нагадав, що в новітній історії кримськотатарського народу Ханський палац грав і грає роль центру політичних процесів, які визначали долю корінного народу Криму в переломні етапи його історії. Саме в Ханському палаці в грудні 1917 року почав свою роботу перший Курултай кримськотатарського народу, який оголосив Кримську Народну Республіку. Одним з перших рішень створеного Курултаєм уряду було рішення про створення на базі Ханського палацу музею історії та культури кримських татар.

«За майже півстоліття вигнання кримськотатарського народу фонди Ханського палацу були обмежені для вивчення та використання науковцями. Крім того, неодноразово вилучалися найцінніші експонати і передавалися в російські музеї», – розповів Чубаров.

«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Нагадаємо, Україна передала в штаб-квартиру ЮНЕСКО докази руйнування Ханського палацу в Бахчисараї в результаті незаконних робіт, що проводяться окупаційної «владою». В організації пообіцяли направити моніторингову місію до Криму для огляду стану об’єкта.

Фактично реставраційні, але некваліфіковані роботи під виглядом «протиаварійних» в Ханському палаці проводять московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольська фірма-проектувальник «Кірамет».

При цьому ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і ТОВ «Кірамет», які проводять «ремонтно-реставраційні роботи» на об’єктах культурної спадщини України – будівлях палацу-музею в Бахчисараї, порушують не лише законодавство України, а й Росії, що окупувала Крим. Вони не мають ліцензій РФ на подібні роботи.

Лідери Меджлісу і кримськотатарська громадськість заявляють, що в результаті робіт в Ханському палаці деякі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

11 квітня виконком ЮНЕСКО ухвалив рішення, яке фактично дозволяє розмістити моніторингову місію для спостереження за ситуацією в окупованому Криму.

Ханський палац у Бахчисараї входить до складу Бахчисарайського історико-культурного музею-заповідника. Це – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Бахчисарайський заповідник знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення в список об’єктів всесвітньої спадщини. Номінаційна заявка на включення в список була подана в 2012 році.