Нардеп-утікач Онищенко оприлюднив запис розмови з Порошенком про Злочевського

Новини
Олександр Оніщенко Фото: pravda.com.ua

Нардеп-утікач Олександр Онищенко оприлюднив частину запису розмови нібито за участю президента Петра Порошенка. Голос, схожий на президентський, обговорює з Онищенком домовленість з екс-міністром екології Миколою Злочевським щодо закриття кримінальних справ проти нього і його бізнесу.

Онищенко оприлюднив запис в ефірі телеканалу NewsOne ввечері 18 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

В ході розмови співрозмовники обговорюють якусь Юлю. «Вона продовжує мутити проти мене», – говорить чоловік з голосом, схожим на голос Порошенко. Онищенко пропонує влаштувати їм зустріч.

Нардеп також повідомляє: «У Дубаї зустрів Злочевського, він уже рік з Ігорем (Кононенко – ред.) вирішує питання. Не знаю, доходить до Вас чи ні все про їх домовленостях. Злочевський попросив мене з Вами поговорити і зробити деякі пропозиції ».

«Коли він зустрічається з Ігорем, то того цікавлять тільки поставки газу на його підприємства. А Коля хоче вирішити питання глобально», – каже Онищенко.

Він також зазначає, що Злочевський викупив у «Кульчика» – польського бізнесмена Яна Кульчика – компанію (очевидно, «Куб-Газ»), яка видобуває близько 20 млн кубометрів газу, а також викупив компанію по гідророзриву.

«Він (Злочевський) готовий укладати всі контракти з «Нафтогазом», з іншими держкомпаніями і готовий віддати 50% компанії і ділити прибуток 50/50», – сказав Онищенко.

Депутат зазначив, що є договори про спільну діяльність з компаніями «Шелл» і «ЕксонМобіл», «під них зроблений спеціальний законопроект, який звільняє ці компанії від рентних платежів як інвесторів», тобто рента до 2%.

«Коля готовий зайти інвестором в цю компанію, поставити свою західну компанію, яка увійде інвестором в спільну діяльність. Можна всі газові активи оформляти на цю компанію, тим самим буде і економія рентних платежів і всю економіку будемо ділити 50/50», – заявив Онищенко.

«Ви в курсі, що Коля вже поставив на Ваші компанії більше 10 мільйонів доларів?», – додав він і співрозмовник відповів йому, що в курсі.

«Коля готовий згорнути цей борг, включити його теж в розрахунок. Цю пропозицію він просить передати для вас», – заявив Онищенко.

Людина з голосом, схожим на голос Порошенко, відпола: «Так Коля хороший хлопець. Я подумаю, що можна зробити. Просто по ньому останнім часом «збудилися» американці».

Олександр Онищенко пояснив Українській правді, що вирішив саме зараз опублікувати цей запис в зв’язку з презентацією своєї книги.

«І 9 місяців до виборів. Я поступово буду інші матеріали публікувати», – зазначив він.

За його словами, далі буде цікавіше: «Це ягідки».

Нагадаємо, 5 липня 2016 року Верховна Рада задовольнила подання ГПУ на притягнення до відповідальності депутата від фракції «Воля народу» Олександра Онищенка, який підозрюється в організації схеми з розкрадання державного газу в великих масштабах: в причетності до зловживань при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ «Укргазовидобування». З її допомогою державі було завдано збитків на суму 3 млрд. грн.

8 серпня 2016 року НАБУ оголосило Олександра Онищенка у всеукраїнський розшук і подало документи в Інтерпол для оголошення нардепа в міжнародний розшук.

12 квітня 2017 року НАБУ повідомило про передачу ГПУ для подальшого направлення до Іспанії пакета документів, необхідних для початку процедури екстрадиції в Україну Інеси Кадирової, матері Олександра Онищенка, яка, за версією слідства, є співорганізатором «газової схеми».

У квітні 2017 року Олександр Онищенко заявив, що одна з країн Євросоюзу надала йому статус політичного біженця.

У грудні 2016 року в ЗМІ була оприлюднений один з аудіозаписів Онищенко, на якій, за його словами, він обговорював можливе припинення його кримінального переслідування зі своїм колегою по парламентській групі «Воля народу» Олесем Довгим, який виступав посередником в переговорах між ним і Порошенко.

У лютому 2017 року Онищенко оприлюднив другу частину своїх записів. За словами Онищенко, його співрозмовником в записаній розмові був екс-депутат з фракції Народний фронт Микола Мартиненко, який також виступав посередником між ним і Порошенко.