До утримуваного в СІЗО Лефортово Ресуля Веліляєва поки не допускають адвокатів – Чийгоз

Новини
Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

До утримуваного в московському СІЗО Лефортово кримськотатарського бізнесмена та мецената Ресуля Веліляєва, якого суд Москви заарештував на 2 місяці, поки не допускають адвокатів.

Про це повідомив виданню Крим.Реаліі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, який відповідає в Меджлісі за взаємодію з родичами політв’язнів в Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«Захисники на цьому етапі не допускаються. Крім того, відомо, що в Лефортово (утримується Веліляєв – ред.). Це особлива в’язниця ФСБ, тому не думаю, що буде так просто надаватися інформація: і з приводу допуску адвокатів, вивчення обставин справи і підстав для арешту в такій жорсткій формі», – сказав Чийгоз.

Він зазначив, що до призначення адвокатів тільки родичі можуть підтримувати зв’язок з заарештованим.

При цьому Чийгоз не виключає, що проти Веліляєва можуть висунути нові обвинувачення.

«Мені підказує мій досвід, тому що занадто схоже, що ні про які економічні статті (обвинувачення – ред.) мови бути не може. Швидше за все, знайдуться якісь секретні свідки, які будуть його звинувачувати у фінансуванні якоїсь екстремістської діяльності», – сказав заступник голови Меджлісу.

Він також підкреслив, що для звільнення Ресуля Веліляєва Междліс використає всі міжнародні майданчики.

«Я думаю, що ми підключимо всі міжнародні майданчики! Нехай навіть ніхто не сумнівається! І Росія, і ФСБшники, і президент (Росії – ред.) нехай знають, що це вони ще одну справу затіяли, яка буде гриміти на весь світ! І ми не дозволимо залишитися безкарними тим, хто так поводиться з нашими громадянами, які сьогодні, перебуваючи в Криму, і намагаючись підтримувати культурні напрямки, розвиток нашого народу, виявилися в такій складній ситуації. Нехай вони на це не розраховують. Ми не дамо в образу своїх громадян», – сказав Чийгоз.

Як повідомлялося, 26 квітня в Криму російські силовики провели обшуки в магазинах кримської торговельної мережі «Гузель» і ТОВ «Фірма «Кримопт» в Білогірську, які належать кримськотатарському підприємцю Ресулю Веліляєву. 

Також пройшли обшуки в будинках Алі Барієва (директор ТОВ «Фірма «Кримопт»), Асана Барієва та родичів Ресуля Веліляєва  – Ремзі Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зєри Веліляєвої, а також їх дорослих дітей, які проживають окремо. 

Затриманих після обшуків у Білогірську Ресуля Веліляєва і Алі Барієва російські силовики вивезли з окупованого Криму. Ресуль Веліляєв заарештований судом Москви на 2 місяці. Його утримують у московському СІЗО Лефортово. При цьому головне «правопорушення» Веліляєва полягає лише в тому, що в одному з магазинів торгової мережі, яка йому належить, нібито були знайдені прострочені продукти, 

Ресуль Веліляєв – відомий кримськотатарський меценат. У 2003 році він створив Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде, який надає стипендії обдарованим дітям, спонсорував Республіканський конкурс «Юний віртуоз», надає допомогу школам і лікарні Білогірського району.