У Нідерландах сім компаній потрапили під слідство через участь в будівництві Керченського мосту

Новини
Будівництво Керченського мосту Фото: most.life

Сім компаній з Нідерландів підозрюють в порушенні санкцій Євросоюзу через участь в будівництві Керченського мосту з материкової Росії в окупований Крим через Керченську протоку.

Генеральна прокуратура у Гаазі в п’ятницю, 4 травня, підтвердила, що ці фірми знаходяться під слідством, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням інформацію Deutsche Welle.

«За даними прокуратури, ці компанії надали спеціальні пристрої для забивання паль Кримського моста. Раніше повідомлялося, що під слідством перебувають дві нідерландські компанії, але тепер з’ясувалося, що в поле зору прокуратури в Гаазі знаходяться ще п’ять фірм», – пише видання.

Нагадаємо, на початку вересня 2017 року міністр зовнішньої торгівлі і розвитку Нідерландів Ліліанне Плаумен повідомила, що влада країни перевірить законність участі двох нідерландських компаній в будівництві Росією моста через Керченську протоку. Зокрема, голандські ЗМІ писали, що компанія Dematec Equipment побудувала одну з машин для будівництва мосту, а компанія Bijlard Hydrauliek поставила «найважливішу частину» для даної техніки.

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Вартість мосту в процесі його проектування та будівництва зросла до 240 млрд рублів. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» мільярдера Аркадія Ротенберга.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво РФ моста в Керченській протоці. 29 вересня 2017 року президент України доручив підготувати позов до РФ в зв’язку з негативними екологічними наслідками від будівництва Керченського мосту.