У Бахчисараї окупанти організували свято Хидирлез на місці викрадення активіста Ервіна Ібрагімова

Новини
«Святкування Хидирдезу» у Бахчисараї, 5 травня 2018 р Фото: Facebook Ayshe Umerova

У Криму окупаційна «влада» в суботу, 5 травня, організувала в Бахчисараї традиційние кримськотатарське свято Хидирлез на місці викрадення в 2016 році кримськотатарського активіста Ервіна Ібрагімова. Раніше в Меджлісі кримськотатарського народу закликали співвітчизників не брати участь в організованих окупантами заходах.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook активістка Айше Умерова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Арка входу на сьогоднішне «свято Хидирдез» в Бахчисараї, влаштоване «владою», встановлена саме на тому місці, де був викрадений Ервін Ібрагімов. А в цьому будинку на тлі живуть батьки Ервіна і їх вікна дивляться прямо на цей цирк … На цьому полі між містом і водосховищем в перші дні після викрадення рідні і друзі прочісували кожен метр в пошуках Ервіна, а тепер там пісні-танці по кавказький шансон», – написала Умерова.

За її словами, організація окупантами святкування Хидирлеза на цьому місці «жахлива».

«24 травня буде вже два роки як про Ервіна немає ніяких звісток. Він був викрадений прямо під своїм будинком, людьми у формі ГИБДД. Є відео з камер спостереження найближчого магазину, на якому все видно: як його машину зупинили, як підвели до свого мікроавтобуса, як він виривався і намагався втекти, як його зловили і заштовхали всередину, і як машина поїхала в бік водосховища саме в цьому місці» , – нагадала Умерова.

Аби створити видимісь масовості святкування Хидирлезу в Криму під російським прапорами, окупанти змушують брати в ньому участь працівників бюджетних установ.

4 травня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав співвітчизників не брати участі організованному кримською «владою» святкуванні Хидирлеза в той час як окупанти продовжують переслідувати і заарештовувати кримських татар на півострові.

«З одного боку вони топчуться на наші гідності, заарештовуючи таких людей як Ресуль Веліляєв і кидають його в СІЗО. З одного боку вони мало не вбили Узеїра Абдуллаєва, і зараз його життя знаходиться під прямою загрозою, а з іншого боку – ось вам, будь ласка, кримські татари, ваші пісні і ваші танці», – сказав Чубаров у коментарі кримськотатарському телеканалу ATR.

Як повідомлялося, ввечері 24 травня 2016 року в Бахчисараї був викрадений член Координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар, член Бахчисарайського регіонального меджлісу, 30-річний Ервін Ібрагімов. Камера відеоспостереження на будівлі магазину одного з кримськотатарських підприємців зафіксувала, як кілька невідомих осіб у формі російської ДПС, насильно саджають Ібрагімова в мікроавтобус.

«Слідче управління Следкома РФ по Республіці Крим» лише на третій день після зникнення Ібрагімова оголосило його в розшук. Родичі Ібрагімова і члени Меджлісу вважають, що його викрали російські спецслужби для залякування кримських татар і «незгодних».

Прокуратура АР Крим відкрила за фактом викрадення кримськотатарського активіста кримінальне провадження за ст. 115 КК України.

До того як Ібрагімов пропав, Уповноважений президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв пропонував йому очолити свій секретаріат.