Кримськотатарський бізнесмен Ресуль Веліляєв 15 днів перебуває в одиночній камері у Лефортово в повному невіданні – адвокат

Новини
Кримськотатарський бізнесмен і меценат Ресуль Веліляєв Фото: chobanzade.org

Кримськотатарський підприємець Ресуль Веліляєв, якого після обшуків ФСБ у Білогірську суд Москви заарештував на 2 місяці, 15 днів перебуває в СІЗО Лефортово в одиночній камері в повному невіданні, що відбувається з його рідними і бізнесом.

Про це повідомив адвокат Джеміль Темишев, передає Центр журналістських розслідувань.

«На мої питання про його самопочуття відмахувався як від чогось несуттєвого: «Та за мене не турбуйтеся. Я то витримаю. Просто п’ятнадцять днів в одиночній камері в повному невіданні. Що з рідними відбувається, що на роботі? Нічого не знаю. В голові різні думки. Спати не можу. Коли вже зовсім важко, читаю дуа і на душі легше стає», -цитує Веліляєва   адвокат.

«Я раніше ніколи з ним не перетинався. Знав, що є такий бізнесмен, який жертвує гроші на школи, спортивні заходи, допомагає відродженню національної культури та освіти. Знав, що він створив понад 1200 робочих місць, що за кримськими мірками дуже серйозний показник. Звичайні люди відгукуються про нього дуже добре. Ніколи і уявити собі не міг, що познайомлюся з ним особисто в Лефортово, і наше спілкування буде проходити в слідчому кабінеті», – пише адвокат.

Як повідомлялося, 26 квітня в Криму російські силовики провели обшуки в магазинах кримської торговельної мережі «Гузель» і ТОВ «Фірма «Кримопт» в Білогірську, які належать кримськотатарському підприємцю Ресулю Веліляєву. 

Також пройшли обшуки в будинках Алі Барієва (директор ТОВ «Фірма «Кримопт»), Асана Барієва та родичів Ресуля Веліляєва  – Ремзі Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зєри Веліляєвої, а також їх дорослих дітей, які проживають окремо. 

Затриманих після обшуків у Білогірську Ресуля Веліляєва і Алі Барієва російські силовики вивезли з окупованого Криму. Ресуль Веліляєв заарештований судом Москви на 2 місяці. Його утримують у московському СІЗО Лефортово. При цьому головне «правопорушення» Веліляєва полягає лише в тому, що в одному з магазинів торгової мережі, яка йому належить, нібито були знайдені прострочені продукти.

Як заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, ФСБ РФ намагається звинуватити кримськотатарського підприємця Ресуля Веліляєва в діяльності по фінансуванню терористичних екстремістських організацій.

Ресуль Веліляєв – відомий кримськотатарський меценат. У 2003 році він створив Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде, який надає стипендії обдарованим дітям, спонсорував Республіканський конкурс «Юний віртуоз», надає допомогу школам і лікарні Білогірського району.