МЗС України перевіряє можливе затримання РФ двох українських рибалок

Новини

Україна перевіряє інформацію про можливе затримання російськими прикордонниками двох рибалок з Бердянська у Азовському морі.

Про це повідомив начальник управління Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Українську правду».

«Консул перевіряє інформацію про затримання російськими прикордонниками двох громадян України, які вийшли на катері в Азовське море і не повернулися та їх можливе тримання у Краснодарському краї», – повідомив він.

Згодом Кирилич уточнив, що прикордонна служба м.Єйськ відмовилася надати інформацію про можливе перебування там зниклих в Азовському морі громадян України.

«Консул виїжджає на місце з метою з’ясування причин та обставин затримання і вимогою негайно звільнити їх», – повідомив дипломат.

Раніше в управлінні ДержНС Запорізької області повідомили, що 10 травня в акваторії Азовського моря зникли двоє рибалок з Бердянська.

За даними ДержНС, 51- та 21-річний чоловіки, мешканці м.Бердянськ, 10 травня на човні «Амур» вийшли в море з території бази відпочинку «Іскра» Бердянської коси і не повернулися.

Дружина одного із зниклих повідомила, що отримала дзвінок від прикордонної служби РФ про затримання її чоловіка і його товариша, зараз вони нібито перебувають у м.Єйськ Краснодарського краю РФ.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України. У відомстві вважають, що оскільки судно порушило держкордон і виявилося в зоні, тимчасово окупованій РФ, відповідальність за це несе капітан, який, швидше за все, знехтував ризиками затримання судна прикордонними силами країни-окупанта.

МЗС України вимагає від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі членів екіпажу.

Олег СЛОБОДЯН, помічник глави Держприкордонслужби України в ефірі програми «Питання національної безпеки», телепроект Центру журналістських розслідувань,  заявив, що РФ господарює в Чорному і Азовському морях, контролює акваторію анексованого Криму і захоплює українські судна разом з екіпажами. Державна прикордонна служба поки що не може своїми силами протистояти беззаконню РФ в українських територіальних водах.