Моряки судна «Норд» знаходяться в посольстві РФ в Києві – МЗС Росії

Новини
Моряки судна «Норд», які намагалися вилетіти з Києва до Мінська з київського аеропорту «Жуляни» 19 квітня 2018 р Фото: dpsu.gov.ua

Члени екіпажу керченського судна «Норд», затриманого українськими прикордонниками 25 березня в Азовському морі за порушення порядку в’їзду-виїзду з окупованої території, знаходяться в посольстві РФ в Києві.

Про це повідомив статс-секретар, в.о. заступника міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін в інтерв’ю агентству ТАСС, передає Центр журналістських розслідувань.

«Зараз члени екіпажу судна знаходяться на території російського посольства в Києві. Ми чекаємо від київської влади справедливих рішень, щоб наші моряки могли якомога швидше повернутися до себе на батьківщину», – сказав Карасін.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили риболовецьке судно «Норд» під прапором РФ за порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму.

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності. 6 квітня Херсонський міський суд арештував Горбенка на 45 діб до 31 травня, з можливістю внесення застави у розмірі 35 225 грн.

8 квітня російські дипломати у автомобілях з дипномерами вночі здійснили спробу вивезти членів команди «Норд» через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка», що на Харківщині. За спробу перетину державного кордону України без відповідних документів  на порушників складено адмінпрротоколи за статтею 204-1 КУпАП. 9 квітня керченських моряків для перетину кордону через «Чонгар» без документів привезли ті ж дипломати РФ.

19 квітня двоє членів екіпажу затриманого в Азовському морі керченського судна «Норд» обманним шляхом змогли вилетіти з України в Білорусь, пред’явивши документи громадян Росії, видані в генконсульстві РФ в Харкові. Ще сімох моряків, які пізніше намагалися вилетіти до Мінська, не пропустили через кордон.

Нагадаємо помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань), що російські дипломати і адвокати, які супроводжують моряків судна «Норд» – громадян України, постійно ізолюють їх від спілкування з представниками української міграційної служби, з представниками прикордонної служби, і не дають можливості родичам привезти цим морякам їх українські паспорти з окупованого Криму, щоб вони могли на законних підставах повернутись додому. За його словами, прикордонники не можуть обмежити моряків у пересуванні територією України або виїзду за кордон як громадян України, але вони повинні подати для цього документи, які посвідчують їхню особу і дають таке право. При цьому Держприкордонслужба не володіє інформацією про місцеперебування моряків.