Двоє моряків керченського судна «Норд» обманом вилетіли до Білорусі – Слободян

Новини
Судно «Норд», затримане в Азовському морі українськими прикордонниками 25 березня 2018 р Фото: dpsu.gov.ua

Двоє членів екіпажу затриманого в Азовському морі керченського судна «Норд» в четвер, 19 квітня, обманним шляхом змогли вилетіти з України в Білорусь, пред’явивши документи громадян Росії, видані в генконсульстві РФ в Харкові. Ще сімох моряків, які пізніше намагалися вилетіти до Мінська, не пропустили через кордон.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook спікер глави Держприкордонслужби України Олег Слободян, передає Центр журналістських розслідувань.

«19 квітня близько 6 години двоє громадян України, членів судокоманди СЧС «Норд» обманним шляхом виїхали з України до Білорусі. В аеропорту «Жуляни» на рейс, що слідував до Білорусі, зареєструвалося, нібито, двоє громадян РФ, які на паспортний контроль пред’явили документи громадян РФ, видані в генконсульстві РФ в м. Харків. Оскільки українська сторона в жодному разі не визнає документи, які видані окупаційною владою РФ в Криму, але це не розповсюджується на документи, які видані офіційно діючими диппредставництвами РФ на території України та, оскільки транскрипція прізвищ громадян в паспортах РФ відрізнялася від ідентифікаційних даних громадян України – членів суднокоманди «Норд», які містилися в базах даних, дані громадяни були пропущені через кордон та вилетіли до Білорусі», – написав Слободян.

Він зазначив, що на момент вильоту моряків відповідних доручень від інших правоохоронних органів або рішень судів про обмеження у виїзді членів суднокоманди «Норду» на адресу Держприкордонслужби не надходило.

«Враховуючи те, що існують підстави сумніватися у законності видачі громадянам України – членам суднокоманди «Норд» документів, які нібито підтверджують громадянство РФ, о 15.20, під час оформлення пасажирів на рейс, що слідував до Мінська Державна прикордонна служба відмовила у виїзді ще 7 громадянам України – членам суднокоманди «Норд», які надали на прикордонний контроль аналогічні документи громадян РФ, вилучила їх та склала протоколи про чергову спробу незаконного порушення Державного кордону України. Матеріали направлені до суду», – додав Слободян.

За його словами, Держприкордонслужба в черговий раз запропонувала членам суднокоманди «Норду» звернутися до органів Міграційної служби задля підтвердження громадянства України та виїзду в подальшому до місць постійного проживання на законних підставах. .

Про дані факти прикордонники поінформували МЗС, СБУ та інші правоохоронні органи.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

6 квітня суд Херсона арештував Горбенка на 45 діб з правом внесення застави у 35 240 гривень.

8 квітня російські дипломати у автомобілях з дипномерами вночі здійснили спробу вивезти членів команди «Норд» через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка», що на Харківщині. За спробу перетину державного кордону України без відповідних документів  на порушників складено адмінпрротоколи за статтею 204-1 КУпАП.

9 квітня керченських моряків для перетину кордону через «Чонгар» без документів привезли ті ж дипломати РФ.

11 квітня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід капітану судна «Норд» Володимиру Горбенко у вигляді особистого зобов’язання щотижня відвідувати слідчого та заборонив виїжджати на окуповану територію АР Крим. Його підозрюють у порушенні ч.1 ст. 249 (незаконне зайняття рибним промислом) КК України.