Суд в Херсоні розгляне скаргу на арешт капітана керченського судна «Норд»

Новини
Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко Фото: investigator.org.ua

Суд в Херсоні розгляне скаргу на арешт капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенко, якого 6 квітня суд Херсона арештував на 45 діб з правом внесення застави у 35 240 гривень.

Засідання заплановано на 8 травня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу прокуратури АРК.

Скарга захисту стосується призначення першого запобіжного заходу – підозри за статтею 332-1 Кримінального Кодексу України «Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї».

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

8 квітня російські дипломати у автомобілях з дипномерами вночі здійснили спробу вивезти членів команди «Норд» через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка», що на Харківщині. За спробу перетину державного кордону України без відповідних документів  на порушників складено адмінпрротоколи за статтею 204-1 КУпАП.

9 квітня керченських моряків для перетину кордону через «Чонгар» без документів привезли ті ж дипломати РФ.

11 квітня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід капітану судна «Норд» Володимиру Горбенко у вигляді особистого зобов’язання щотижня відвідувати слідчого та заборонив виїжджати на окуповану територію АР Крим. Його підозрюють у порушенні ч.1 ст. 249 (незаконне зайняття рибним промислом) КК України.

Двоє членів екіпажу затриманого в Азовському морі керченського судна «Норд» в четвер, 19 квітня, обманним шляхом змогли вилетіти з України в Білорусь, пред’явивши документи громадян Росії, видані в генконсульстві РФ в Харкові. Ще сімох моряків, які пізніше намагалися вилетіти до Мінська, не пропустили через кордон.