ФСБ порушила кримінальну справу проти капітана українського судна, затриманого біля берегів Криму

Новини
Затримане українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» у Криму Фото: iz.ru

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, яке було затримане 4 травня російським прикордонним кораблем в Чорному морі біля берега окупованого Криму. На судно накладено арешт.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби ФСБ РФ.

«На даний момент стосвно капітана судна громадянина України Новицького В.В. за фактом незаконного видобутку водних біологічних ресурсів порушено кримінальну справу за ч.3 ст.256 Кримінального кодексу Російської Федерації («Незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища»). На судно «ЯМК-0041» накладено арешт», – йдеться в повідомленні.

Як стверджують в російській спецслужбі, в результаті проведених заходів щодо членів суднової команди затриманого 4 травня риболовецького судна було встановлено, що українськими моряками напередодні затримання «у виключній економічній зоні РФ були розставлені ставні сітки для вилову камбали-калкан, видобуток якої з середини квітня до середини червня ц.р. в акваторії Чорного моря заборонена повсюдно на всій території континентального шельфу».

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

МЗС України вимагає від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

Олег Слободян, помічник глави Держприкордонслужби України в ефірі програми «Питання національної безпеки», телепроект Центру журналістських розслідувань,  заявив, що РФ господарює в Чорному і Азовському морях, контролює акваторію анексованого Криму і захоплює українські судна разом з екіпажами. Державна прикордонна служба поки що не може своїми силами протистояти беззаконню РФ в українських територіальних водах.