Херсонський міськсуд арештував керівника «РИА Новости-Україна» Вишинського на 60 діб

Новини
Кирило Вишинський (у центрі) у Херсонському міськсуді, 17 травня 2018 р Фото: investigator.org.ua

Херсонський міський суд в четвер, 17 травня, обрав запобіжний захід підозрюваному у держзраді керівнику інформресурсу «РИА Новости-Украина» Кирилу Вишинському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави до 13 липня.

Про це повідомляють кореспонденти Центру журналістських розслідувань із зали суду.

«Суд ухвалив: клопотання слідчого Просняка задовольнити повністю.  Підозрюваного Вишинського взяти під варту в залі суду», – зачитав рішення суддя Ярослав Мусулевський.

Суддя Херсонського міськсуду Ярослав Мусулевський, 17 травня 2018 р Фото: investigator.org.ua

Начальник слідчого відділу ГУ СБУ в АРК та Севастополі Андрій Просняк просив суд заарештувати Вишинського на 60 діб, без права внесення застави.

Начальник слідчого відділу ГУ СБУ в АРК та Севастополі Андрій Просняк (зліва) Фото: investigator.org.ua

Адвокат Дмитро Діаминтович, свою чергу, просив суд обмежитись домашнім арештом та носінням електронного браслету для Вишинського.

На засіданні суду Вишинський визнав наявність у нього російського громадянства.

«У мене два паспорти – український та російський. Справа є тиском на свободу слова в Україні. Там багато фактологічних помилок. Всі статті, які назвав прокурор, були опубліковані в рубриці точка зору. Це не політика редакції», – сказав Вишинський.

Адвокат Дмитро Діаминтович і Кирило Вишинський Фото: investigator.org.ua

Він також заперечив, що має відношення до російського МІА «Росія сегодня», до якого входить російське інформагентство «РИА Новости».

«Прокурор сказав є візитки, що я є працівником «Росія сегодня». Ось мої візитки. Я журналіст «РИА Новости-Украина», яке зареєстровано на території України. Не знаю, чому прокурор каже, що не зареєстровано», – сказав Вишинський.

Як повідомлялось, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РІА Новини Україна».

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що громадянин України Кирило Вишинський отримав від РФ завдання про проведення підривних інформаційних акцій в Криму, а пізніше з підтримки так званих «ЛНР/ДНР» на Донбасі. За його словами, Вишинським був заснований ряд юридичних осіб, в тому числі ТОВ «Інтерселект», яке діє під брендом «РИА Новости Украина» для приховування російських джерел фінансування ресурсу і його зв’язку з московським офісом МІА «Росія сьогодні». ТОВ «Інтерселект» уклало договір про співробітництво з компанією зі столиці Сербії Белграда, яка щомісяця перераховувала кошти, які надходили з РФ, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським.

В ході проведення обшуків у Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».

Увечеры 15 травня Вишинському було повідомлено про підозру у державній зраді. Його затримали.

16 равня Вишинського перевезли в ІТТ Херсона для обрання йому запобіжного заходу Херсонським мськудом, оскільки орган досудового розслідування – ГУ СБУ в АРК і Севастополі – знаходиться в Херсоні.