У РФ засуджений учасник акції «Він вам не Дімон» почав голодування на підтримку Сенцова

Новини
Станіслав Зимовець в Тверському суді Москви 20 липня 2017 року Фото: Коммерсантъ

У РФ засуджений у так званій «справі 26 березня» учасник акції протесту «Він вам не Дімон» Станіслав Зімовєц оголосив безстрокове голодування на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

Про це виданню «Медіазона» розповіла адвокат міжнародної правозахисної групи «Агора» Світлана Сидоркіна, передає Центр журналістських розслідувань.

Зімовєц почав голодування з 28 травня, підтримуючи режисера Олега Сенцова, який тримає голодовку вже 16-й день, вимагаючи звільнити всіх 64 українських політв’язнів в Росії.

Раніше на підтримку режисера голодування також оголосив український військовий Олександр Шумков, викрадений і вивезений до Росії, де його заарештували за обвинуваченням в участі в «Правом секторі» (ч.2 ст.282.2 КК РФ (організація діяльності екстремістської організації)), який визнаний в РФ екстремістською організацією.

У липні 2017 року Тверський суд Москви засудив Зімовця до двох років і шести місяців колонії загального режиму, визнавши його винним за ч.1 ст.318 КК РФ (безпечне для життя і здоров’я насильство по відношенню до представника влади). Як вважає слідство, під час акції 26 березня 2017 року на Пушкінській площі в Москви Зімовєц кинув шматок цегли в спину командира ОМОНу підполковника Котенєва.

Сам Зімовєц не визнає провину. Він говорив, що кинув цеглину, обурившись незаконними затриманнями учасників протесту, і ні в кого не цілився. При цьому він сумнівається, що потрапив в співробітника правоохоронних органів.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».

14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

У РФ понад 130 діячів науки і культури виступили з вимогою звільнити незаконно засудженого українського режисера, кримчанина Олега Сенцова.

Європейська кіноакадемія вимагає негайно і безумовно звільнити українського режисера Олега Сенцова. Звернення на захист Сенцова підписали продюсери, актори та режисери з Німеччини, Великобританії, Франції, Польщі, Угорщини та Фінляндії і Росії, а також 1750 членів інших організацій – партнерів європейського кіноспівтовариства. Серед них – Українська кіноакадемія (UFA) і Союз кінематографістів України.

Понад 360 діячів культури підписалися під листом до канцлера Німеччини Ангели Меркель і міністра закордонних справ Гайко Маасу із закликом врятувати життя ув’язненого в РФ режисера Олега Сенцова і сприяти звільненню інших українських політв’язнів.