Фігуранту «справи Веджіє Кашка» Чапуху пред’явили ще одне обвинувачення – адвокат

Новини
Затримання Асана Чапуха в Сімферополі, 23 листопада 2017 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму одного з фігурантів «справи Веджіє Кашка» Асана Чапуха обвинуватили в «зберіганні зброї і боєприпасів» на додаток до раніше оголошеного «вимагання».

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Айдер Азаматов, передає Центр журналістських розслідувань.

«29.05.18 р був в СІЗО у Чапух Асана-аг’а в зв’язку з проведенням слідчих дій. Слідчий пред’явив Асану Енверовичу обвинувачення за ч.1, ст.222 КК РФ (зберігання зброї і боєприпасів) тим самим доповнив вже раніше пред’явлене обвинувачення по ст.163 КК РФ (вимагання). Асан-аг’а був дуже незадоволений тим як розслідується ця справа, а вірніше термінами розслідування і взагалі ходом цієї справи, так як за ці 8 місяців перебування в СІЗО, слідство практично стоїть на місці, правоохоронці нічого не роблять, а його – Асана Чапуха і інших фігурантів справи просто тримають в СІЗО», – написав Азаматов.

Він додав, що Чапух скаржився на поганий стан здоров’я і на умови утримання. У нього постійно піднімається тиск і болить голова, ліва нога як і раніше не працює і він її не відчуває, кінцівки пальців правої руки він перестав відчувати близько місяця тому.

«Асан-аг’а сказав слідчому і мені, що його та інших тримають просто так, а в кінці розмови попередив, що якщо йому не змінять запобіжний захід на інший, не пов’язаний з позбавленням волі до п’ятниці, тобто до 1 червня 2018 року – він оголосить голодування. Я намагався його відговорити від цього, так як в попередні рази у нього істотно погіршилося здоров’я через голодування. Однак Асан-аг’а відповів мені ствердно, що єдиний спосіб для нього припинити таке беззаконня – це голодування, так як інших способів захисту свого права в катівнях СІЗО у нього просто немає», – зазначив адвокат.

11 травня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт фігурантів «справи Веджіє Кашка» на два місяці.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.

6 грудня у заарештованого 65-річного Асана Чапуха в СІЗО Сімферопля стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу. Лише в кінці грудня Асан Чапух пройшов медичний огляд в лікарні імені Семашка в Сімферополі.