МЗС України вимагає від РФ допустити українського консула до голодуючого Кольченко

Новини
Олександр Кольченко у російській колонії Фото: Twitter Halya Coynash

МЗС України вимагає від Росії допустити українського консула до українського політв’язня, кримчанина Олександра Кольченка, який 31 травня оголосив голодування в російській колонії з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Про це в четвер, 31 травня, повідомила в мікроблозі Twitter речник МЗС України Мар’яна Беца, передає Центр журналістських розслідувань.

«О.Кольченко оголосив голодування. Вимагаємо від РФ невідкладно допустити українського консула. Вимагаємо звільнення Кольченка», – написала Беца.

Як повідомив виданню Крим.Реаліі адвокат Андрій Лепехін, який 31 травня відвідав Кольченко у виправній колонії у Копєйску Челябінської області РФ, оголосивший голодування українець не скаржиться на здоров’я, хоча і виглядає змарнілим.

«Виглядає він, звичайно, дуже змарнілим. Він давно виглядає змарнілим. Просто у нього ще така комплекція … Протягом останніх шести місяців у нього дуже змарнілий вигляд», – сказав адвокат.

За словами Лепехіна, він обговорював з Кольченко те, що в таких умовах голодування може завдати великої шкоди здоров’ю. Адвокат заявив, що Олександр усвідомлює наслідки своїх дій, але все одно вирішив відмовитися від прийому їжі.

Нагадаємо, 31 травня утримуваний в російській колонії український політв’язень Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова.

Український політв’язень Олег Сенцов голодує 18-й день з вимогою звільнення 64 українських політв’язнів, які утримуються в російських в’язницях і колоніях.

Раніше на підтримку Сенцова оголосили голодування український військовий Олександр Шумков і фігурант «справи 26 березня» Станіслав Зімовєц.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). На початку жовтня 2017 року Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».