Мати політв’язня Кольченка примушували вмовити сина припинити голодування

Новини
Лариса Кольченко Фото "Громадське"

Голова громадської наглядової комісії Челябінська Василь Катане під час телефонної розмови з Ларисою Кольченко, матір’ю українського політв’язня Олександра Кольченка вимагав від неї вмовити сина припинити голодування.

Про це Лариса Кольченко розповіла в інтерв’ю “Громадському радіо”, повідмляє Центр журналістських розслідувань.

«1 червня мені подзвонив чоловік, що представився членом суспільно-наглядової ради Челябінської області. Він вимагав, щоб я вмовила Сашу припинити голодування, і просив не зустрічатися з адвокатом. Усе це зроблено для того, щоб Саша опинився в ізоляції, не відчував підтримки і відмовився від прийнятого рішення», — сказала Лариса Кольченко.

Також Катане запевняв мати політвязня, що з неї вимагатимуть гроші за адвоката та посилки, які було передано Кольченку в колонію, повідомив “Громадському” Микола Щур, челябінський правозахисник.

«Він зателефонував матері та наговорив їй багато огидного. Щось на кшталт того, що з неї вимагатимуть гроші за адвокатів, які зараз відвідують Сашка, за посилки, які йому передавали. Також він напрошувався в гості до Лариси Кольченко, адже часто буває в Криму», — розповів Щур.

Нагадаємо, 31 травня в МЗС України вимагав від Росії допустить українського консула до політв’язню Олександру Кольченко.

Як повідомлялося, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного угруповання засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.

Олександра Кольченка утримують у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування в колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.

Мати Олександра Кольченко Лариса Кольченко повідомила, що її сина в російській колонії змушують прийняти громадянство РФ і шантажують долею батьків, які залишилися в окупованому Криму.