Суд заарештував голландські активи Газпрому для виплат Нафтогазу $2,6 млрд

Новини

Суд у Нідерландах задовольнив клопотання НАК «Нафтогаз України» щодо арешту часток ПАТ «Газпром» у його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній «Газпрому».

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу, передає Центр журналістських розслідувань.

В той же час, повідомляється, що шість із семи дочірніх компаній Газпрому в Нідерландах відмовились співпрацювати з судовими виконавцями.

«Нафтогаз застосує усі доступні законні засоби та інструменти, щоб домогтися виконання рішення і отримати від Газпрому присуджену суму. На жаль, російська компанія діє недобросовісно, не виконуючи як рішення арбітражу, так і накази європейських судів інших юрисдикцій», — прокоментував інформацію голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Крім цього, Нафтогаз домігся замороження акцій дочірніх компаній Газпрому, що займаються будівництвом та обслуговуванням «Північного потоку» та «Північного потоку-2».

«Швейцарський суд задовольнив клопотання Нафтогазу, і судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи», — повідомляє прес-служба Нафтогазу.

В Нафтогазі повідомляють, що вже фактично отримали 2,1 мільярдів доларів, які відповідно до рішення у транзитній справі були зараховані як плата за газ, поставлений Газпромом у 2014-2015 роках. Тепер компанія судиться для отримання решти 500 мільйонів доларів компенсації за рахунок арештованих активів Газпрому.

Нагадаємо, що 30 травня стало відомо, що Нафтогаз розпочав процес примусового стягнення з Газпрому 2,6 мільярдів доларів. За перемогу в арбітражному суді компанія нагородить своїх співробітників преміями, сума яких складе 46 мільйонів доларів.

Як повідомлялося, 1 березня НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому. За рішенням арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром повинен оплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Україна офіційно попередила Євросоюз про те, що Росія не виконує свої договірних зобов’язань по транзиту газу, а також відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

1 березня ПАТ «Укртрансгаз» повідомив, що російський «Газпром» з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, яке відповідало хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.

Також «Газпром» повернув «Нафтогазу України» авансовий платіж, сплачений українською стороною в рамках виконання рішення арбітражу, і відмовився поставляти газ по передоплаті. У Києві заявили, що вважають це відмовою виконувати арбітражне рішення.

3 березня «Газпром» заявив про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК «Нафтогаз України».

Німеччина стурбована рішенням російського ПАТ «Газпром» розірвати контракт на поставку газу з НАК «Нафтогаз України» і закликала сторони до врегулювання спору.