Крим через посуху може перейти на погодинну подачу води, кримчанам радять молитися

Новини
Обмілілі верхів'я Білогірського водосховища в окупованому Криму, 24 травня 2018 р Фото: RFE/RL

В окупованому Криму тривала посуха може привести до того, що скоро весь півострів буде отримувати воду по годинах. Водосховища стрімко пересихають. Кримчанам радять молитися, щоб небеса послали опади.

Про це гендиректор ГУП РК «Вода Криму» Володимир Баженов повідомив виданню «Кримська газета», передає Центр журналістських розслідувань.

«Боюся, що скоро весь Крим буде отримувати воду по годинах … Жодного дощу при такій температурі, у всіх водосховищах поверхневого збору йде дике випаровування води. У нас скоро добовий відбір з водосховищ в мережу зрівняється з добовим випаровуванням в небо. Це стосується всіх водосховищ: Аянського, Партизанського, Ізобільненського, Сімферопольського, Ленінського, Феодосійського і так далі», – сказав Баженов.

У зв’язку з цим він порадив кримчанам звертатися з молитвами до «небесної канцелярії».

«Євреям треба йти до синагоги, мусульманам – до мечеті, православним – до церкви, тут все від небесної канцелярії залежить … До перекриття Північно-Кримського каналу до 70% питного водопостачання ми забезпечували за рахунок дніпровської води. Порахуйте, ми залишаємося без цієї води п’ятий рік і живемо за рахунок своїх власних ресурсів … На Водному конгресі в Москві вчені говорили про те, що будуть шукати тут воду підземну, надземну, опріснювальні установки ставити. Нехай роблять що завгодно, лише б була вода», – зазначив гендиректор «Води Криму».

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.

В квітні 2018 року Всеросійський центр моніторингу та прогнозування надзвичайних ситуацій МНС РФї «Антістіхія» попередив, що у анексованому Криму в 2018 році можливі перебої з питною водою. Це може статися через низький рівень води на відкритих водозабірних спорудах півострова.

Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюка вказує, що забезпечення окупованого Криму водою продовжує залежати від того, наскільки часто на півострові випадають опади, незважаючи на всі спроби російської окупаційної «влади» придумати альтернативні схеми водопостачання.