МВФ заявив про необхідність зміни норми про апеляцію в законі про Антикорупційний суд

Новини
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард і президент України Петро Порошенко Фото: president.gov.ua

Для отримання Україною чергового траншу за кредитною програмою Міжнародного валютного фонду (МВФ) Верховна Рада повинна змінити суперечливу норму про апеляцію в законі «Про Вищий антикорупційний суд» і схвалити президентський законопроект про його створення.

Про це, йдеться в заяві директора-розпорядника Фонду Крістін Лагард, опублікованій за підсумками телефонної розмови з президентом України Петром Порошенко, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми погодилися, що нині дуже важливим є невідкладне ухвалення парламентом допоміжного закону, що його подав президент для фактичного створення суду. Не менш важливими є зміни для відновлення підтриманих у першому читанні вимог щодо розгляду Вищим антикорупційним судом всіх віднесених до його юрисдикції справ, зокрема тих, що становлять собою всі нові апеляції щодо відповідних рішень, винесених судами першої інстанції», – зазначила Лагард.

«Ми домовилися і надалі тісно співпрацювати, включно зі співробітництвом з урядом, для вчасної імплементації цих та інших передумов – передусім стосовно цін на газ та бюджету, – що є критично важливим для завершення поточного перегляду програми, що підтримується МВФ», – додала директор-розпорядник Фонду.

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про Вищий антикорупційний суд», за який проголосували 315 народних депутатів. Його підтримали більшість фракцій і депутатських груп за винятком «Опозиційного блоку» і «Радикальної партії».

11 червня президент України Петро Порошенко підписав закон.

В опублікованому законі виявили норму про те, що вироки у кримінальних справах, які вже направлені в суди першої інстанції, не підлягають перегляду в апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. Апеляційні скарги у цих справах повинні розглядати апеляційні суди, навіть якщо Вищий антикорупційний суд на той час уже запрацює. Фактично ця правка виводить з розгляду ВАС усі нинішні резонансні справи щодо підозрюваних у корупції колишніх і діючих високопосадовців, зокрема, екс-глави ДФС Романа Насирова, екс-нардепа Миколи Мартиненка, фігурантів «газової справи», включаючи біглого нардепа Олександра Онищенка , фігурантів «бурштинової справи», нардепів Борислава Розенблата і Максима Полякова, мера Одеси Геннадія Труханова та його заступників.

У НАБУ заявили, що вимагає перегляду норма закону, згідно з якою Вищий антикорупційний суд не буде розглядати апеляційні скарги на вироки, винесені судами першої інстанції до моменту його створення, оскіль велика частина топ-чиновників, щодо яких НАБУ вже завершило розслідування, можуть уникнути справедливого покарання.

14 червня закон «Про Вищий антикорупційний суд» набув чинності.