Денісова: Сенцова в колонії РФ можуть годувати примусово, що порушує його права

Новини
Омбусмен України Людмила Денісова Фото: ombudsman.gov.ua

Українського режисера Олега Сенцова, який вже про 39-й день проводить голодовку в російській колонії, можуть годувати примусово. У зв’язку з цим Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до заступника міністра юстиції України Іван Ліщини з проханням внести заяву до ЄСПЛ про порушення прав українця.

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Достовірної інформації про стан здоров’я Олега Сенцова ми не маємо. З огляду на заяви Уповноваженого РФ Тетяни Москалькової, є підстави вбачати, що Олега годують примусово. Приймання їжі проти власної волі є жорстоким, нелюдським та принизливим поводженням і заборонено міжнародним законодавством. Тому я звернулася до заступника Міністра юстиції України Івана Ліщини з проханням подати заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення прав громадянина України Олега Сенцова, ув’язненого Російською Федерацією за політичними мотивами», – написала омбудсмен України.

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

Українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, 15 червня вивозили в реанімацію. Зараз він знаходиться в санчастині колонії, припиняти голодування не збирається.