У Криму виснажений Балух в «суді» розповів про провокації адміністрації СІЗО – Дінзє

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді Криму», 22 червня 2018 р Фото: Facebook Заир Смедля

В окупованому Криму в п’ятницю, 22 червня, на засіданні «Роздольненського районного суду» у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» в ході допиту український активіст Володимир Балух розповів про постійні провокації з боку адміністрації СІЗО Сімферополя, де він утримується. Балух, який голодує вже 96-й день, виглядає дуже виснаженим.

Про це після судового засідання розповіла адвокат українця Ольга Діінзє у відеокоментарі, який опублікував на своїй сторінці в Facebook глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні Володимир Балух був допитаний в якості підсудного у кримінальній справі. Він повідомив про події, що відбулися, повідомив докладно про те, як «потерпілий» (начальник Роздольненського ІТТ Володимир Ткаченко – ред.) на протязі довгого періоду часу піддавав його образам і приниженням за національною ознакою, як неодноразово він застосовував до Балух фізичне насильство», – сказала Дінзе

Вона додала, що на сьогоднішньому засіданні захист завершила допит Балуха і, відповідно, на цьому завершилося судове слідство. На наступному судовому засіданні, яке відбудеться 2 липня, сторони виступлять в дебатах

«Крім того, сьогодні Балух пояснив, що стан його здоров’я не покращується. Також він розповів про провокації з боку адміністрації СІЗО. У нього відбуваються постійні обшуки, в тому числі і в нічний час. Крім того, йому пропонують «сходити на яму» – це штрафний ізолятор», – повідомила Дінзе.

Вона висловила припущення, що такі дії адміністрації СІЗО вживає для підготовки негативної характеристики Балуха, щоб не допустити його умовно-дострокового звільнення.

«Дані незаконні заходи з боку адміністрації СІЗО почалися приблизно в кінці березня 2018 року, після того як Балух оголосив про голодування. У той же час ми направили до Желєзнодорожного суду Сімферополя клопотання про умовно-дострокове звільнення Балуха, це також стало провокуючим фактором для адміністрації. Адміністрації СІЗО необхідно буде направити в суд особисту справу Балуха, і, відповідно, з березня по сьогоднішній день вони формують його негативну характеристику особистості, щоб у суду був привід відмовити в клопотанні захисту про умовно-дострокове звільнення», – зазначила Дінзе.

Вона також повідомила, що Балух продовжує голодування в тому ж форматі, що і раніше.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор,  до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» .

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського райсуду» Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства).

15 червня «Роздольненський районни суд» продовжив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою Володимиру Балуху до 14 серпня.

Фото: Facebook Заир Смедля