У Криму незаконно засуджений український активіст Володимир Балух оголосив голодування

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

В окупованому Криму незаконно засуджений український активіст Володимир Балух оголосив безстрокове голодування, протестуючи проти вироку «Роздольненського районного суду» по сфабрикованій проти нього кримінальній справі про нібито «зберігання боєприпасів».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Український патріот Володимир Балух оголосив безстрокове голодування … Балух протестує проти вироку, який йому винесли 16 січня 2018 р. Нн даний момент вирок вступив в законну силу. Згідно з рішенням суду, В.Балух повинен провести в колонії-поселенні 3 роки і 5 місяців. Сьогодні, 19 березня 2018 року, українця повинні перевести в одиночну камеру СІЗО, в якій він буде перебувати в період голодування», – розповіли правозахисники.

Крім того, відзначили в КПГ, в понеділок в «Роздольненському районному суді» на 15:00 за місцевим часом призначено засідання, на якому «суддя» Тетяна Пиркало обиратиме Балуху запобіжний захід уже в рамках іншої справи, порушеної проти нього за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства), відкритого під час утримання активіста під вартою.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив українського активіста Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

Група активістів в окупованому Криму оголосила про збір фінансової допомоги для родини Володимира Балуха.

МЗС України вимагає від РФ допустити лікарів до Володимира Балуха, який незаконно утримується в Сімферопольському СІЗО.

22 января 2018 года правозахисники закликали президента Петра Порошенка привласнити політв’язню в окупованому Криму Володимиру Балух звання «Герой України».

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського районного суду» Володимиру Балух, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. Активіст заявив, що оскільки «суд» не відмінив незаконний вирок, то він залишає за собою право на голодування в знак протесту.

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).