За інформацією лікарів, у голодуючого Сенцова відмовляють рецептори – Денісова

Новини
Олег Сенцов Фото: Reuters

За інформацією лікарів, в українського режисера Олега Сенцова, який 40-й день голодує в російській колонії в місті Лабитнангі, дуже загрозливий стан здоров’я, в нього відмовляють рецептори.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова після розмови з адвокатом Дмитром Дінзє, який в п’ятницю, 22 червня, відвідав українця, передає Центр журналістських розслідувань.

«Поговорила з адвокатом Олега Сенцова Дмитром Дінзє. Дмитро сьогодні знову був в Олега.
Говорить, що Олег дуже блідий, мало рухається, майже не встає з ліжка. Лікарі кажуть, що в нього вже відмовляють рецептори. Друга криза (перша була на 26-й день голодування) може статися в будь-який момент. Як припускає адвокат, з цього моменту одразу почнуть примусове годування. Ситуація небезпечна!», – написала український омбудсмен.

Вона додала, що в зв’язку з цим звернулася до керівника Федеральної служби виконання покарань РФ Геннадія Корнієнка з проханням терміново надати їй допуск на відвідання Сенцова.

Крім того, Денісова повідомила, омбудсмен РФ Тетяна Москалькова на зустрічі в Москві, яка відбулась сьогодні, запропонувала спочатку разом з нею відвідати в Україні керівника інформресурсу «РИА Новости- Україна» Кирилла Вишинського в Херсонському СІЗО, а вже потім в Росії Олега Сенцова в Лабитнангі.

«Оскільки Олег голодує вже 40-й день, я запропонувала спочатку відвідати його. Ми відстоюємо першочергові візити до Олега Сенцова, Романа Сущенка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Володимира Балуха … до всіх наших хлопців!», – зазначила омбудсмен України.

Фото: Facebook Людмила Денісова

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, 15 червня вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.