У ПАРЄ ухвалили резолюцію з вимогою звільнити українських в’язнів в РФ

Новини

Парламентська асамблея Ради Європи 28 червня ухвалила резолюцію з вимогою звільнити українських в’язнів в РФ і на непідконтрольних Україні територіях.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

За її словами, за резолюцію проголосували 77 євродепутатів.

«У прийнятій резолюції ПАРЄ засуджуються тортури і неналежні умови утримання, йдеться про вимогу допуску Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших гуманітарних організацій в зону конфлікту і на окуповані Росією території і до українських політв’язнів в Росії. ПАРЄ звертається до Росії з вимогою звільнити Олега Сенцова, Володимира Балуха, Павла Гриба інших політв’язнів і бранців як на окупованих Донбасі і в Криму, так і з тюрем Росії, вимагає доступу до них обмудсмена», – повідомила Геращенко.

Вона також підкреслила, що були прийняті поправки української делегації щодо вимоги допуску медиків, гуманітарних місій, вимоги визнати, що і українці, незаконно утримувані на окупованих територіях, є ув’язненими, заручниками Кремля, так як тільки Кремль вирішує, звільнити їх чи ні.

«Я впевнена, що після сьогоднішніх, дуже важливих, емоційних, правдивих дебатів в Страсбурзі, в інших європейських парламентах відбудуться відповідні слухання і будуть прийняті заяви з вимогою звільнення ув’язнених», – заявила український депутат.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.

14 червня розпочався третій етап глобальної акції #SaveOlegSentsov за порятунок українських політв’язнів в РФ і окупованих нею територіях.

14 червня Європейський парламент підтримав резолюцію з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів в РФ і окупованому Криму.

27 червня активісти і правозахисники ініціювали глобальну акцію на підтримку засудженого в окупованому Криму українського активіста Владмир Балуха, який з 19 березня в СІЗО.