Український політв’язень Клих знаходиться в психіатричній лікарні Магнітогорська – правозахисниця

Новини
Станіслав Клих Фото: Facebook Татьяна Щур

Незаконно засуджений в РФ український політичний в’язень Станіслав Клих знаходиться в Обласній психіатричній тюремній лікарні в Магнітогорську.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook російська правозахисниця Тетяна Щур, передає Центр журналістських розслідувань.

«Станіслав Клих знайшовся в Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні. Його виявила там Катерина Бур’ян, адвокат Уральської правозахисної групи після того, як єкатеринбургський адвокат Станіслава Роман Качанов повідомив, що його підзахисного обіцяли відправити туди відразу після того, як Роман був у нього 26 червня», – написала Щур.

За її словами, Клих відчуває себе трохи краще.

«Каже, що дозволу на госпіталізацію не давав, що суперечить словам тюремників. Якщо 26 липня його свідомість було заплутаною, мова «пливла», образи зашкалювали і здавалися Роману «фантазійно-маячними», то Катерина знайшла його більш спокійним і розумним. Але у неї склалося враження, що він знаходиться під впливом заспокійливих препаратів. Та й сам Станіслав сказав, що йому роблять «якісь щеплення». Він попросив змінити камеру, оскільки його занадто тісна. Поскаржився, що листи від мами швидко забирають, ледь давши прочитати, на прогулянки водять рідко … Попросив цілий набір дитячої пригодницької літератури», – додала правозахисниця.

«Ясно, що необхідно: по-перше – об’єктивне обстеження незалежними фахівцями, по-друге – допустити до нього Уповноваженого з прав людини України та психіатра міжнародного рівня і – головне – негайно відправити його додому !!!», – підкреслила Щур.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк нібито були членами організації УНА-УНСО і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва українця всі звинувачення відкинули. За їх словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участь в бойових діях.

26 жовтня Верховний суд РФ, розглянувши апеляцію захисту, залишив в силі вирок Карпюк та Клиху.

В кінці грудня 2016 року адвокат Докка Іцлаев, який відвідав Клиха в СІЗО м.Грозний, повідомив, що психічний стан українця погіршується. Він висловив побоювання, що етапування в колонію ще більше позначиться на його здоров’ї.

3 квітня 2017 року адвокат Ілля Новіков повідомив, що Станіслава Кліха етапували в Верхньоуральську в’язницю в Челябінській області.

У жовтні 2017 року Станіслава Клиха в російській в’язниці відвідала мати Тамара Клих.

У грудні 2017 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International повідомила, що Станіслава Клиха в російській колонії змусили пройти примусове психіатричне лікування, яке негативно позначилося на його здоров’ї.

31 січня 2018 року Станіслава Клиха у в’язниці зміг відвідати адвокат і правозахисник Роман Качанов, якому вдалося особисто поспілкуватися з українцем.

6 лютого 2018 року Станіслава Клиха в Верхньоуральській в’язниці Челябінської області відвідав консул України.