Денісова написала листи омбудсмену РФ через порушення прав українців Гриба і Клиха

Новини
Омбусмени України і РФ Людмила Денісова та Тетяна Москалькова Фото: Facebook Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова направила листи омбудсмену РФ Тетяні Москальковій через порушення прав українських політв’язнів Павла Гриба, якого жорстоко побили, та Станіслава Клиха, якого без його згоди помістили у психіатричну лікарню.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланям на інформацію апарату омбудсмена України.

«Отримана інформація про те, що під час етапування в пенітенціарний заклад м. Ростов-на-Дону громадянин України Павло Гриб був жорстоко побитий іншими ув’язненими. Крім того, у Павла відібрали всі речі та продукти харчування, які напередодні були передані представниками Генерального консульства України. Також стало відомо, що 20-річний український політв’язень страждає сильним головним болем та слабкістю, йому не надають необхідні ліки», – йдеться у повідомленні.

В зв’язку з цим до апарату омбудсмена РФ було спрямовано звернення, в якому зазначено, що стан здоров’я Павла Гриба та порушення його права на особисту безпеку, гарантованого кримінально-виконавчим законодавством РФ, викликає велику стурбованість.

Також у листі Денісова попросила вжити всіх необхідних заходів для дотримання прав Павла Гриба, надати йому необхідну кваліфіковану медичну допомогу та сприяти забезпеченню особистої безпеки як Павла, так і інших ув’язнених громадян України на території РФ.

Ще один лист український омбудсмен спрямувала до Москалькової через інформацію про те, що Українського політв’язня Станіслава Клиха повторно помістили до Обласної психіатричної тюремної лікарні у м. Магніторгорську. При цьому ув’язнений жодного разу не надавав дозвіл на госпіталізацію й до нього застосовується примусове лікування невідомими препаратами.

Через це Денісова у листі висловила прохання повідомити про підстави переводу Клиха у вказану медичну установу з наданням відповідних документів та вкотре висловлене настійне прохання сприяти проведенню незалежного медичного обстеження українського політв’язня українськими або іноземними лікарями.