Українця Павла Гриба під час етапування до Ростова-на-Дону побили ув’язнені

Новини
Павло Гриб Фото: RFE/RL

Українця Павла Гриба, викраденого ФСБ і обвинуваченого в РФ в нібито «підготовці теракту», під час етапування до Ростова-на-Дону жорстоко побили російські ув’язнені і відібрали всі речі і продукти.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook батько українця Ігор Гриб з посиланням на адвоката, передає Центр журналістських розслідувань.

«Адвокат Марина Дубровіна пробилась в СІЗО-4 на побачення до Павла. Він повідомив, що під час етапування до Ростова-на-Дону був жорстоко побитий іншими російськими в’язнями, коли ті довідались за якою статею Паша обвинувачується. Вони забрали всі речі і продукти харчування, які напередодні передали українські консули. Він залишився в одних шортах і майці. Ні засобів гігієни, ні змінної білизни немає», – написав І.Гріб.

Він додав, що, за словами сина, таке ставлення до нього з боку ув’язнених буде і надалі. «Один сильний удар в область живота може привести до розриву зворотньої вени, як наслідок – внутрішня кровотеча і смерть. Ніхто не зможе надати кваліфіковану медичну допомогу», – зазначив І.Гріб.

Він також повідомив, що Павла постійно мучить сильний головний біль, слабкість, а відсутність ліків «тільки погіршує і без того жахливий стан здоров’я».

Нагадаємо, 3 липня на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду передано кримінальну справу українця Павла Гриба, якого звинуватили в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі. Попереднє слухання призначене на 9 липня. Суд продовжив Грибу термін утримання під вартою до 19 грудня 2018 року.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара. 22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.