За 16 днів голодування в ростовському СІЗО Емір-Усеїн Куку схуд на 9 кілограм – адвокат

Новини
Правозахисник Эмір-Усеїн Куку Фото: Facebook Крымская солидарность

Український політв’язень, кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку, який вже 16-й день проводить голодування в СІЗО Ростова-на-Дону в РФ, схуд на 9 кілограм.

Про це повідомляє об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Едема Семедляева, передає Центр журналістських розслідувань.

«Емір-Усеїн тримає голодовку зі свого дня народження, з 26 червня 2018 року. За ці 16 днів схуд на 9 кг. В середньому, втрачає 600 грам в день. Знаходиться в СІЗО-4 в одиночній камері під постійним відеоспостереженням. Незважаючи на оголошену ним голодування, кожен день йому приносять їжу і щодня зважують», – сказав адвокат.

10 липня Еміра-Усеїна Куку вивезли з Сизов невідомому напрямку. Співробітники СІЗО відмовилися повідомляти адвокату Сергію Локтєву місцезнаходження його підзахисного. Пізніше стало відомо, що Куку якобі вивозили на огляд в медустанову.

Раніше уповноважений Верховної Ради з правим людини Людмила Денисова закликала керівника СІЗО в російському Ростові-на-Дону забезпечити медичною допомогою Емір-Усеіна Куку.

Нагадаємо, 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.

17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».

В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.

14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розгляд по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір».

23 травня суд продовжив термін утримання під вартою шістьом фігурантам ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» до 28 серпня.

26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів.