Судовий процес над українцем Грибом в РФ буде відкритим

Новини
Павло Гриб Фото: RFE/RL

Перше судове засідання по суті стосовно українця Павла Гриба, якого викрали у Білорусі і утримують в Росії через звинувачення у «тероризмі», відбудеться 23 липня.

Про це у Facebook повідомив батько юнака Ігор Гриб, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, засідання пройде у «Північно-Кавказькому окружному воєнному суді» у Ростові-на-Дону.

Це буде перше засідання по суті. Планується, що воно буде відкритим.

Раніше повідомлялося, що під час етапування в Ростов-на-Дону Павла Гриба жорстоко побили інші ув’язнені.

Проте адміністрація СІЗО заявила, що не знайшла слідів побиття юнака.

Нагадаємо, 3 липня на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду передано кримінальну справу українця Павла Гриба, якого звинуватили в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі. Попереднє слухання призначене на 9 липня. Суд продовжив Грибу термін утримання під вартою до 19 грудня 2018 року.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара. 22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.