У камері голодуючого Емір-Усеїна Куку встановлено відеоспостереження – адвокат

Новини
Правозахисник Эмір-Усеїн Куку Фото: Facebook Крымская солидарность

У камері СІЗО російського Ростова-наДону, де утримується правозахисник, кримчанин Емір-Усеїн Куку, який вже 22 день проводить голодування, встановлено постійне відеоспостереження.

Про це в коментарі Громадському радіо повідомив адвокат правозахисника Сергій Локтєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Згідно з процедурою, його помістили до одиночної камери під постійний відеонагляд. Фізичного, психологічно тиску не чинилося, принаймні мені він про це не говорив. Медперсонал досить лояльно ставиться і намагається відмовити його від голодування. Жодних погроз, тиску, принаймні з боку медперсоналу у СІЗО 4 – немає, зі слів Еміра», – сказав адвокат.

Він зазначив, що Емір-Усеїн Куку незважаючи на слабкість, відмовляється приймати розчин глюкози.

«У нього больові неприємні відчуття у ділянці печінки, підшлункової залози, селезінки. Він категорично відмовляється від глюкози, тобто від фізрозчину, до складу якого входить глюкоза, через те що, якщо він почне приймати цей препарат внутрішньовенно, то, як він пояснює, йому можуть сказати, що це лікувальне голодування», – вказав Локтєв.

За його словами, Куку відмовляється припинити голодування і обіцяє продовжити його до тих пір, поки не будуть виконані його умови – звільнення Росією політичних в’язнів.

Адвокат також зазначив, що викликають питання результати аналізів, які робили російські лікарі.

«5 липня аналізи були негативні. 10 липня, зі слів медперсоналу Міжобласної туберкульозної лікарні №18, вони стали задовільними», – сказав він і додав, що направив запит про стан здоров’я підзахисного Федеральній службі виконання покарань РФ.

Востаннє раз адвокат бачив Еміра-Усеїна Куку 11 липня на судовому засіданні в Ростові-на-Дону.

Нагадаємо, 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.

17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».

В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.

14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розгляд по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір». 23 травня суд продовжив термін утримання під вартою шістьом фігурантам ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» до 28 серпня.

26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів. З моменту початку голодування Куку схуд на 9 кілограм.