Чубаров: Відновлення постачання води до Криму неприйнятне, це лише посилить присутність РФ на півострові

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Відновлення постачання дніпровської води з материкової України до окупованого Криму через перекритий у 2014 році Північно-Кримський канал «абсолютно неприйнятне», бо це лише посилить військову присутність Росії на півострові, адже в першу чергу вода піде на постачання багатьох російських військових частин, які РФ розгорнула у Криму після окупації.

Про це заявив у своєму відеоблозі на сторінці у Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи заяву екс-прем’єра Криму Анатолій Могильова, який запропонував Україні продавати дніпровську воду до Криму, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Люди, які пропонують продавати воду (до Криму – ред.) дуже сором’язливо обходять багато важливих питань. Починаючи від питання, як воно буде посилювати російську військову присутність. Ви ж не будете там знаходитись у Криму і ділити цю воду: оце подається людям, оце – лікарням, школам, а тут зась, бо там військова частина, там зенітно-ракетні комплекси, або російські гармати чи танки. Зрозуміло, що все те, що постачається до Криму, або могло би постачатися, воно в першу чергу буде спрямовуватися на укріплення російської військової присутності і лише потім – люди. Ми ж знаємо таку російську державну ментальність», – сказав Чубаров.

Він також зазначив, що у цьому питанні повністю підтримує позицію експерта фонду «Майдан закордонних справ», редактора порталу BlackSeaNews Андрія Клименка, який наголосив, що відновлення постачання води до Криму – це є перший крок до визнання його анексії Росією.

«В умовах, коли понад 70 людей в тюрмах, коли в Криму жоден громадянин України не застрахований від репресій, гонінь, коли життя людей знаходиться під ризиком у Криму, я думаю, що оці розмови про те, що, мовляв, давайте постачати воду, вони є абсолютно неприйнятними. Ми маємо вести переговори з країною-окупантом про питання, пов’язані з її негайним покиданням Криму. Питання води може розглядатися в контексті питання деокупації Криму, питання звільнення політв’язнів-громадян України», – вказав голова Меджлісу.

«Це питання не є таким простим, мовляв, там хочуть пити, давайте їм дамо води. Там хочуть, в першу чергу, укріплюватись в Криму – військовим базами, ракетами, літаками. Тому давайте їм не будемо цього дозволяти. Давайте будемо робити все для того, щоб Росія якомога скоріше покинула Крим», – додав Чубаров.

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.

В квітні 2018 року Всеросійський центр моніторингу та прогнозування надзвичайних ситуацій МНС РФ «Антістіхія» попередив, що у анексованому Криму в 2018 році можливі перебої з питною водою. Це може статися через низький рівень води на відкритих водозабірних спорудах півострова.

Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюка вказує, що забезпечення окупованого Криму водою продовжує залежати від того, наскільки часто на півострові випадають опади, незважаючи на всі спроби російської окупаційної «влади» придумати альтернативні схеми водопостачання.