Порошенко наказав ЗСУ припинити провокації РФ проти суден, які йдуть до українських портів на Азові

Новини
Президент України Петро порошекно Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко наказав керівництву Збройних сил вжити заходів для припинення провокацій Росії щодо незаконноЇ зупинки та огляду українських та іноземних суден, які прямують через Керченську протоку в українські порти в Азовському морі.

Про це глава держави заявив в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, відповідаючи на питання щодо ситуації в Азовському морі і в Керченській протоці, де росіяни різко збільшили кількість оглядів українських і іноземних суден, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Порошенко наголосив, що захоплення Маріуполя і пробиття дороги суходолом до окупованого Криму завжди залишалось пріоритетом для Росії, що підтверджується даними розвідки

«Зараз стоїть питання, що ми будемо укріплювати захист з моря. Ми не будемо миритися з незаконним захопленням українських і іноземних кораблів, які рухаються в напрямку українських портів, в тому числі Маріуполя, для того, щоб зупинити гірничо-металургійний комплекс, який працює на Донбасі», – сказав президент.

Він повідомив, що надав необхідні накази міністру оборони, начальнику Генерального штабу, командувачу ВМСУ, щоб були вжиті достатні заходи для припинення порушення закону і зупинки російських провокацій при проходженні суден українською Керченською протокою та атак із використанням захопленого і незаконно анексованого Криму з незаконно розташованим Чорноморським флотом в захопленому Севастополі.

«Ми не будемо з цим миритися. Якщо ми українці не захистимо нашу землю, її ніхто не захистить», – підкреслив Порошенко.

За даними заступника міністра інфраструктури України Юрія Лавренюка, станом на 16 липня кількість затриманих для огляду прикордонною службою ФСБ РФ українських та іноземних суден, які прямують з/до українських портів на Азові через Керченську протоку складає вже 148 одиниць.

«Кожен день АМПУ фіксує затримання спецслужбами Російської Федерації суден для огляду, які прямують з/до портів Маріуполь та Бердянськ. Всі дані передаються Міністерством інфраструктури до МЗС. Ми отримуємо численні скарги від капітанів суден, агентів, які працюють в Бердянському та Маріупольському портах, адміністрацій портів та народних депутатів стосовно безпідставного збільшення кількості затримок суден. Так далі не може продовжуватись. Необхідно в найкоротший термін сформувати єдину позицію стосовно подальших дій України у відповідь на незаконні дії Російської Федерації», – наголосив Лавренюк.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

22 травня Борис Бабін заявив, що стрільби і навчання, через які Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, є демонстративною ескалацією російської агресії проти України, загрозою торговельному мореплавству і рибальству. Він зазначив, що цьому сприяють і до сих пір чинні угоди України з РФ за якими судна РФ мають право перебувати в будь-якій точці Азовського моря, включаючи затоку Сиваш.

29 травня президент Петро Порошенко заявив, що Україна буде використовувати всі можливі інструменти для захисту власних суверенних інтересів в Чорному та Азовському морях в зв’язку з незаконним будівництвом РФ мосту через Керченську протоку та обмеженням українського судноплавства в регіоні.

З 1 червня до 1 вересня Україна за заявкою Збройних Сил закрила деякі райони Азовського моря через проведення військових навчань. Зокрема, будуть закриті райони на схід від Маріуполя, біля Широкино, в районі Мелекіно і Білосарайської коси, а також на схід від Бердянська.

29 червня Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко заявив, що ВМСУ відпрацювали контрзаходи проти незаконних дій РФ в Азовському морі, яка обмежує судноплавство в українські порти на Азові.