Порошенко: Україна захищатиме свої інтереси в Азовському і Чорному морях

Новини
Президенти України і ФРН Петро Порошенко і Франк-Вальтер Штайнмаєр, Київ, 29 травня 2018 р Фото: president.gov.ua

Україна буде використовувати всі можливі інструменти для захисту власних суверенних інтересів в Чорному та Азовському морях в зв’язку з незаконним будівництвом РФ мосту через Керченську протоку та обмеженням українського судноплавства в регіоні.

Про це у вівторок, 29 травня, заявив президент України Петро Порошенко у ході спільного брифінгу з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми маємо намір використати всі можливі інструменти і для захисту українських суверенних інтересів в акваторії Чорного та Азовських морів. Йдеться, в тому числі, зокрема, і щодо незаконного будівництва (РФ – ред.) Керченського мосту та обмеження українського судноплавства в регіоні», – сказав Порошенко.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. 16 травня було запущено автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту.

В Євросоюзі заявили, що будівництво Росією Керченського мосту в окупований Крим без згоди Києва є черговим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України. США засудили будівництво Росією і часткове відкриття Керченського мосту між Краснодарським краєм РФ і окупованим Кримом без дозволу України, зазначивши, що РФ продовжує порушувати міжнародне право.

16 травня у Верховній Раді зареєстровано проект закону N8361 «Про встановлення прилеглої зони України у 24 морські милі», в якій, згідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, прибережна держава може здійснювати контроль, необхідний для запобігання порушенням митних, фіскальних, імміграційних та санітарних правил.

Заступник начальника Штабу командування ВМС України з євроатлантичної інтеграції Андрій Риженко вважає, що в Азовському морі має бути встановлено дванадцятимильну зону територіальних вод України, а судноплавство в Чорному та Азовському морях мають охороняти кораблі ВМСУ, озброєні групи морської піхоти та прикордонників.