Міжнародний суд ООН вимагає від РФ виконати наказ про відновлення діяльності Меджлісу

Новини
Міжнародный суд ООН в Гаазі. Публічні слухання щодо позову Украины до РФ Фото: EPA

Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму й чекає на інформацію про результати до 19 січня 2019 року.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми отримали листа від Міжнародного суду ООН, в якому суд повідомив нас, що направив до РФ вимогу, сформульовану у притаманній суду консервативно-дипломатичній мові щодо виконання обов’язкового пункту наказу ООН про відновлення дії Меджлісу», – написала Зеркаль.

Вона зазначила, що оскільки для України було очевидно, що Росія не мала наміру скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності Меджлісу, як передбачено наказом Міжнародного суду ООН, 19 квітня українська сторона звернулася до суду з проханням підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу цього суду від 19 квітня 2017 року про застосування тимчасових заходів.

«У подальшому листуванні з Судом Росія, у найкращих традиціях сталінського Радянського Союзу, намагалась переконати всіх, що кримські татари добре живуть в умовах окупації. Ці пояснення не відвернули увагу Суду від головного – Наказ Суду не виконано. Своїм листом Суд задовольнив наше прохання і прямо звернув увагу Росії, що Наказ є обов’язковим, вимога відновити дію Меджлісу чітка і потребує вжиття конкретних заходів. Росія має вжити цих заходів і поінформувати Суд про них до 19 січня 2019 року», – наголосила заступник міністра.

Вона додала, що рішення Суду для України – це важливий інструмент боротьби за права кримськотатарського народу і за відновлення дії органів, які мають найбільшу легітимність серед кримських татар.

«Цим Суд також нагадав Росії, що судові рішення слід поважати і виконувати – і накази Суду ООН і рішення Стокгольмського арбітражного інституту і багатьох інших судових інстанцій, в яких розглядаються справи проти Росії», – вказала Зеркаль.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року.

18 травня 2018 року Міжнародний суд ООН звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.