Міжнародний суд ООН вимагає від РФ звіт по виконання припису про скасування заборони діяльності Меджлісу

Новини
Міжнародный суд ООН в Гаазі. Публічні слухання щодо позову Украины до РФ Фото: EPA

Міжнародний суд ООН в Гаазі звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року частині поновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань.

«У квітні цього року ми звернулися до Суду з проханням надати тлумачення цього наказу. Це викликано тим, що протягом року РФ не зробила нічого для виконання припису Суду. Єдине, що ми чули – «ми вживаємо необхідних заходів», хоч попередні заходи, визначені Судом вимагали невідкладної реакції. Таке ставлення РФ означає фактичне ігнорування Міжнародного Суду ООН. Тепер, відповідно до запиту, РФ має пояснити Суду, що було зроблено для створення нормальних умов діяльності Меджлісу в Криму», – написала Зеркаль.

Вона зазначила, що Міжнародний суд ООН також запропонував Україні надати інформацію з цього питання.

«Ми поінформуємо Суд про всі зусилля, яких було докладено для реалізації наказу Суду як з боку держави, так і представниками Меджлісу», – додала заступник міністра.

Вона пояснила, що це процедурні кроки для того, щоб дати можливість Суду оцінити реальний стан справ.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року.