Суд у Ростові повернув на доопрацювання справу українця Павла Гриба

Новини
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, 23 липня 2018 р Фото: Facebook Ирина Ромалийская

В Росії колегія суддів Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону, в понеділок, 23 липня повернула на доопрацювання прокурорам справу українця Павла Гриба, якого ФСБ викрала в Білорусі і обвинувачує в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі. Гриб не визнає обвинувачень.

Про це повідомляє Громадське радіо, передає Центр журналістських розслідувань.

Головуючий суддя Сергій Горелов звернув увагу на те, що в обвинуваченні вказана стара редакція статті 205 Кримінального кодексу РФ, за якою обвинувачують Гриба. Стаття передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє.

Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років колонії.

Адвокат Марина Дубровіна заявила, що посилення покарання протирічить Конституції РФ.

Колегія суддів повернула обвинувальний акт прокурору.

Крім того, суд подовжив термін арешту Павла Гриба на три місяці – до 22 жовтня 2018 року.

За версією обвинувачення, Гриб нібито у переписках та розмовах по скайпу схиляв російську школярку Тетяну Єршову, з якою познайомився у 2017 році, зробити вибухівку та підірвати її на шкільній лінійці. Дівчина нібито не любила «вчителів, учнів та усіх росіян».

Українцю інкримінують статтю кримінального кодексу РФ «схиляння до теракту».

Після оголошення обвинувального акту Павло Гриб заявив, що не визнає обвинувачень.

«Я повністю незгоден з обвинуваченням. Оскільки під час ведення слідства були допущені критичні помилки, які не дозволяють обґрунтувати це обвинувачення для того, аби мати підстави для притягнення до відповідальності», – сказав Гриб.

Нагадаємо, 3 липня на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду передано кримінальну справу українця Павла Гриба, якого звинуватили в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі. Попереднє слухання призначене на 9 липня. Суд продовжив Грибу термін утримання під вартою до 19 грудня 2018 року.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара. 22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.

3 липня кримінальну справу українця Павла Гриба було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).