У РФ законсервують алюмінієвий завод Дерипаски через санкції США

Новини

Надвоіцкій алюмінієвий завод (НАЗ), що належить компанії Rusal Олега Дерипаски, 10 серпня розпочне консервацію потужностей для зниження збитків після введення санкцій США.

Про це повідомляє прес-служба компанії, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Дождь».

У Rusal повідомили, що НАЗ «позбувся ринків збуту і стабільних поставок сировини, продукція заводу виявилася незатребуваною, так як виробництво було повністю орієнтоване на американський ринок, тому з квітня 2018 року НАЗ працює тільки на склад, генеруючи значні збитки».

У компанії також стверджують, що нададуть кожному співробітнику можливості для збереження роботи, в тому числі в компанії Русский радіатор (теж належить Rusal) і в проекті створення на території заводу Центру обробки даних, який буде надавати послуги для аналізу великих даних, машинного навчання та Майнінг криптовалюта. Деяким співробітникам запропонують переїзд в інші регіони і «підвищені виплати в рамках угоди сторін», додали в компанії.

Як повідомив один співробітників НАЗ, за минулі вихідні вже відключили шість з ванн електролізу, в яких відбувається плавка алюмінію. «Зараз чекають відмашку з Москви – відключати далі чи ні. Коли буде ця відмашка, поки невідомо», – сказав він.

За словами колишнього співробітника НАЗ Дениса Вілкова, який працював фахівцем з електролізу, консервація заводу означає фактичне його закриття, оскільки для його відновлення необхідно буде вкласти колосальні гроші. «Дешевше буде побудувати новий завод», – уклав він.

6 квітня цього року США ввели нові санкції проти російських олігархів і компаній, в тому числі – проти Дерипаски і компанії Rusal. До кінця цього ж дня в результаті санкцій стан російського мільярдера скоротилося на $ 957 млн. 4 травня в зв’язку з введиннимі санкціями Надвоіцкій алюмінієвий завод почала працювати «на склад».

НАЗ – промислове підприємство, що знаходиться в моногороде Надвоїці в республіці Карелія. На заводі працюють понад 800 осіб. У березні 2013 року Rusal прийняв принципове рішення про закриття підприємства (в числі інших нерентабельних заводів), однак тоді президент РФ Володимир Путін затвердив пропозиції з інвестицій в НАЗ в розмірі 150 млн євро.

6 квітня США ввели санкції проти 24 російських олігархів і державних чиновників, а також проти 15 юридичних осіб – фінансових установ, державних і приватних компаній Росії, в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA) за втручання в 2016 року в американські вибори.

11 червня Мінфін США ввів санкції проти трьох росіян, трьох російських компаній і двох пов’язаних з ними структур, які базуються за кордоном РФ через кібератаки відповідно до закону CAATSA.

30 липня президент Дональд Трамп заявив, що санкції США проти РФ збережуться в тому вигляді, в якому вони існують зараз.