Суд арештував нерухомість і яхту фігуранта справи «вишок Бойка»

Новини
Латвійський мільйонер Василь Мельник Фото: LETA

Печерський райсуд Києва за клопотанням Генпрокуратури України наклав арешт на майно фігуранта справи «вишок Бойка», латвійського мільйонера Василя Мельника.

Про це повідомляє видання «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу суду від 7 серпня, передає Центр журналістських розслідувань.

У списку арештованого майна – 7 земельних ділянок в Латвії загальною площею понад 100 га зі спорудами, квадроцикл, гідроцикл, яхта, автомобіль. Також арештовані корпоративні права Мельника у 10 латвійських компаніях: Finansu investiciju kompanija FIC (100%), Eiro Steel (100%), Graphical Paper (50% ), Eiroholdings Invest (100%), EIROHOLDINGS (100%), Servi Ko (0,051%), Remars-Riga (55,15%), DEUL (2,55% ), Chrisal Baltia (1% ), SIA «Eiroholdings» (50% ).

В ухвалі суду сказано, що арешт накладено у справі про заволодіння коштами «Нафтогаз України» в сумі 1,7 млрд грн.

Мельнику повідомлено про підозру у заволодінні чужим майно шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому злочинною організацією; легалізації вказаних грошових коштів; у складанні і видачі завідомо неправдивих офіційних документів, а також внесенні в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, вчиненні іншого підроблення офіційних документів у складі злочинної організації.

Василь Мельник відомий як глава правління компанії RIGAS KUGU BUVETAVA. Раніше він дав показання у справі про так звані «вишки Бойка». Зокрема, розповів про рух через офшорні компанії частини коштів, витрачених на закупівлю, а саме 135 млн. дол.

19 січня 2018 року Печерський суд низкою ухвал арештував рахунки офшорних компаній, на які, зі слів Мельника, надходили кошти від закупівлі «вишок Бойка».

У слідства є дані про бенефіціарів цих компаній, але в рішенні суду їх імена приховано.

Як повідомлялось, 22 червня 2018 року Шевченківський райсуд Києва виніс перший вирок у справі щодо «вишок Бойка». Колишній провідний інженер відділу закупівель товарів, робіт та послуг Департаменту комерції ДАТ «Чорноморнафтогаз» Анастасія Цибульська пішла на угоду з прокурором і отримала 5 років позбавлення волі умовно.

СПБУ «Україна» («Незалежність»), на дальньому плані СПБУ «Петро Годованець» ДАТ «Чорноморнафтогаз» на Одеському родовищі 2013 р

Нагадаємо, під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).

27 січня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на чотири самопіднімальні бурові установки (СПБУ) ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», незаконно захоплені РФ в України після окупації Криму.

30 травня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на 27 суден і 33 нежитлових приміщення ДАТ «Чорноморнафтогаз», захоплені Росією після окупації Криму.

20 вересня НАК 2017 року «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали в суд, сформований при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.

На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою в Чорному морі. На цих об’єктах постійно перебуває близько 130 озброєних військослужбовців.