У Криму заявляють про плани відновити поромне сполучення з Туреччиною

Новини
Паром «Варяг» в севастопольском порту 12 декабря 2015 г. Фото: c-inform.info

В окупованому Криму планують до кінця осені відновити автомобільне поромне сполучення з Туреччиною, а в 2019 році – пасажирське морське сполучення.

Про це повідомив гендиректор держпідприємства «Кримські морські порти» Олексій Волков агентству ТАСС, передає Центр журналістських розслідувань.

«Провели зустріч з експедиторами, судновласниками про початок роботи прямої автопаромної лінії Туреччина – Крим – Туреччина … Час, коли запустимо, вважаю, буде восени», – сказав Волков.

За його словами, передбачається, що паром зможе ходити до Туреччини з порту Керч, найближчого до автомобільного мосту через Керченську протоку. «По Туреччині поки дивимося (який порт використовувати)», – сказав гендиректор.

Він додав, що поромна лінія буде користуватися для поставок овочів і фруктів з Туреччини і м’яса – з Криму. «Порти і служби готові. Надано комфортні умови майбутньої співпраці. Чекаємо рішення партнерів і підписання договору», – зазначив Волков.

Він також повідомив, що пасажирське морське сполучення з Туреччиною планується запустити в 2019 році, уточнивши, що питання поки опрацьовується. «У зв’язку з потеплінням відносин Росії і Туреччини, думаю, ми спрацюємо», – сказав гендиректор.

Нагадаємо, в серпні 2015 року було організоване поромне сполучення між окупованим Севастополем і турецьким портом Зонгулдак. Також пороми працювали по лінії Євпаторія – Зогулдак і обговорювалися плани по відкриттю лінії Феодосія – Зонгулдак.

Однак з середини березня 2017 року Туреччина заборонила обслуговувати будь-які судна, що приходять з портів окупованого Криму, а також заборонила будь-яким своїм судам заходити в кримські порти.

6 листопада 2017 року керівництво палати судноплавства торгово-промислової палати Туреччини направило до турецьких портів, морських агентів, операторам і судновласникам циркулярний лист, в якому повідомляється про те, що «судна, що прибувають з регіону окупованого Росією Криму та його портів, не пропускаються до Туреччини, а дозвіл на відплиття з портів цього регіону не надається».

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16.06.2014 р «Про закриття морських портів» були закриті морські порти Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта і Євпаторія, а всі документи, видані капітанами морських портів з 15 липня 2014 року, є незаконними.