В зоні ООС українські бійці збили новітній російський безпілотник

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

На Донбасі в зоні проведення ООС українські військовослужбовці з підрозділу сил протиповітряної оборони збили новітній російський безпілотник, який проводив розвідку українських позицій.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби штабу ООС

«16 серпня силами і засобами протиповітряної оборони Об’єднаних сил було зафіксовано безпілотний літальний апарат російських окупаційних військ, який проводив розвідку наших позицій на напрямку Первомайськ–Сєвєродонецьк–Сватово. Одразу ж чергові засоби ППО були приведені у боєготовність «Повна». Після підтвердження роботи безпілотника радіолокаційними станціями, ціль було знищено вогневим підрозділом протиповітряної оборони Об’єднаних сил», – йдеться у повідомленні.

В ході обстеження збитого БПЛА встановлено, що він обладнаний камерою із 12 об’єктивами для проведення панорамної аерофото- і відео зйомки з можливістю передачі зібраної інформації на пункт управління в режимі реального часу.

«Окремі складові БПЛА, зокрема оптико-електронна система, вироблена російською компанією (яка перебуває під санкціями США та працює спільно з заводом виробником БПЛА «Орлан»), що доводить причетність Російської Федерації до постачання озброєння на Донбас в інтересах дій окупаційних військ проти української армії», – зазначили в прес-службі

Як вказують у штабі ООС, РФ продовжує здійснювати пошук нових форм та способів застосування новітніх зразків озброєння та військової техніки в реальних бойових умовах на території України.

Одночасно з цим, російською стороною проводиться дослідницька робота щодо оцінки реальних можливостей техніки військового призначення, використовуючи окуповані території України у якості полігону.

Як повідомлялось, 9 серпня спостерігачі СММ ОБСЄ виявили на тимчасово окупованих територіях Донбасу десятки танків і артилерійських систем, розміщених за межами визначених ділянок відведення, а також засоби протиповітряної оборони і новітні російські комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ): РБ-341В «Леєр-3», 1Л269 «Красуха-2», РБ-109А «Билина» та спеціальний комплекс для постановки перешкод безпілотним літальним апаратам «Репелент-1».

Офіційний представник держдепу США Хізер Нойєрт заявила, що зафіксовані спостерігачами СММ ОБСЄ чотири нові російські радіоелектронні бойові системи на Сході України є доказом того, що російські військові організують конфлікт на Донбасі.