Омбудсмен РФ виключила можливість обміну голодуючого вже 100 днів Олега Сенцова

Новини
Олег Сенцов в колонії російського міста Лабитнангі 9.08.2018 Фото: Facebook

Обмін голодуючого вже 100 днів українця Олега Сенцова на російських ув’язнених, які утримуються в Україні, неможливий, оскільки він має громадянство і Росії, і України, а для таких випадків необхідно виробити новий правовий механізм, заявила уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова.

І ця ситуація стосується не тільки українського режисера, заявила вона на прес-конференції, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Інтерфакс».

«Що стосується Сенцова, Штиблікова і так далі, у них вийшли за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їх громадяни видачі не підлягають на територію Росії – так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію», – сказала Москалькова.

«Тому тут потрібно шукати якусь нову правову форму», – додала вона.

На думку уповноваженого, між Росією і Україною має бути укладено двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами, оскільки багато громадян України і Росії «одночасно мають паспорта і громадянина Росії, і громадянина України».

Татьяна Москалькова

«Мені здається, що треба надати цим громадянам право вибрати собі громадянство і відмовитися від нього. Є громадяни, які заявляють про те, що хотіли б вийти з українського громадянства або з російського, але згідно з нашим законодавством і українському, людина під вартою не має права вийти з громадянства», – сказала Москалькова.

Відзначимо, що Федеральна служба виконання покарань Росії визнає, що засуджений за сфабрикованим звинуваченням режисер Олег Сенцов є громадянином України. Громадянство Сенцова зазначено в довідці, яку управління ФСВП по Ямало-Ненецькому окрузі видало консульству України в Єкатеринбурзі в січні цього року.

У Києві та в інших містах по всьому світу 21 серпня проходить акція «Солідарність з Олегом Сенцовим»: український політв’язень голодує в російській колонії вже 100 днів.

15 серпня комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ відхилила два клопотання про помилування Сенцова.

У Кремлі продовжують наполягати, що Сенцов повинен просити про помилування сам.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.