Держдепартамент США пригрозив РФ новими санкціями у разі смерті Сенцова

Новини
Олег Сенцов в колонії російського міста Лабитнангі 9.08.2018 Фото: Facebook

У Державному департаменті США приєдналися до адресованим РФ вимогам негайно звільнити незаконно засудженого і голодуючого українського режисера Олега Сенцова, який знаходиться у виправній колонії якутського міста Лабитнангі.

Держдепартамент відзначає, що США відчувають тривогу від того, що ще одна невинна людина вмирає в російських застінках і сподіваються, що влада країни звільнять українця, щоб уникнути трагедії, яка неминуче призведе до залучення винних до відповідальності (тобто до нових санкцій проти кремлівського режиму), передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на сайт Держдепу США.

«Сьогодні (у вівторок, 21 серпня – ред.) 100-й день голодування українського режисера Олега Сенцова … Сполучені Штати глибоко стурбовані його здоров’ям…», – наголошується в повідомленні.

Раніше експерти ООН звернулися до політичного керівництва РФ із закликом негайно і без жодних умов звільнити незаконно утримуваного українця. У п’ятницю, 18 серпня, з новим закликом звільнити політв’язня виступило посольство США в Україні.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз.

21 серпня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова виключила можливість обміну голодуючого вже 100 днів Олега Сенцова.

У Києві та в інших містах по всьому світу 21 серпня пройшла акція «Солідарність з Олегом Сенцовим»: український політв’язень голодує в російській колонії вже 100 днів.

15 серпня комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ відхилила два клопотання про помилування Сенцова.

У Кремлі продовжують наполягати, що Сенцов повинен просити про помилування сам.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.