РФ планує відсікти Україну від моря – віце-адмірал Гайдук

Новини
Командувач ВМСУ у 2014-2016 роках віце-адмірал Сергій Гайдук Фото: investigator.org.ua

Дії Росії на Азовському і Чорному морях свідчать, що вона планує відсікти Україну від моря, перетворивши її з морської держави на континентальну. Зокрема, план прорубування коридору вздовж Азовського моря залишається у РФ на порядку денному.

Про це у неділю в ефірі телеканалу «Еспресо» заявив віце-адмірал Сергій Гайдук, командувач Військово-Морських Сил України у 2014-2016 роках, передає Центр журналістських розслідувань.

«»Проект Новоросія» знаходиться в Росії на порядку денному, а дії, які проводяться на приморському фланзі у Чорному і Азовському морях, є кроками Росії, що стосуються реалізації цього проекту», – сказав Гайдук.

За його словами, Росія реалізовує стратегію хаосу в Азовському морі і все прораховує крок за кроком. Зокрема, економічний тиск на Маріупольський і Бердянський морські порти має не тільки суто економічний вплив.

«Ми повинні розуміти, що у цих портах працює до 5 тис. портовиків, які у разі втрати роботи можуть проводити акції соціального характеру, тобто можуть бути соціальні коливання серед населення і тут прорахунок іде в тому напрямку. Уявіть собі, на сході від Маріуполя знаходиться «нульовка», де перебуває наше приморське угруповання, яке щоденно має бойові зіткнення з противником, а на захід від Маріуполя і в самому Маріуполі йдуть бунти населення, бо вони втрачають роботу, втрачають можливість утримувати свої сім’ї та таке інше. Я думаю, ці питання прораховуються і на це робить ставку Росія», – пояснив віце-адмірал.

Водночас він зазначив, що Кремль буде використовувати акції протестів серед металургів, бо основні види вантажів, які перевалюються через морські порти на Азові, є продуктом металургійної галузі.

За словами Гайдука, подібні акції будуть використані для реалізації «найгіршого сценарію – прорубання коридору, який йде вздовж Азовського моря».

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі до 23 травня, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

22 травня Борис Бабін заявив, що стрільби і навчання, через які Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, є демонстративною ескалацією російської агресії проти України, загрозою торговельному мореплавству і рибальству. Він зазначив, що цьому сприяють і до сих пір чинні угоди України з РФ за якими судна РФ мають право перебувати в будь-якій точці Азовського моря, включаючи затоку Сиваш.

З 1 червня до 1 вересня Україна за заявкою Збройних Сил закрила деякі райони Азовського моря через проведення військових навчань. Зокрема, були закриті райони на схід від Маріуполя, біля Широкино, в районі Мелекіно і Білосарайської коси, а також на схід від Бердянська.

29 червня Командувач ВМС України Ігор Воронченко заявив, що ВМСУ відпрацювали контрзаходипроти незаконних дій РФ в Азовському морі, яка обмежує судноплавство в українські порти на Азові.

17 липня президент Петро Порошенко наказав керівництву Збройних сил вжити заходів для припинення провокацій Росії щодо незаконноЇ зупинки та огляду українських та іноземних суден, які прямують через Керченську протоку в українські порти в Азовському морі.

15 серпня у Держдепі США заявили, що дії Росії в Азовському морі, що перешкоджають міжнародному судноплавству, є спробою дестабілізувати Україну.

Начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко заявив, що ВМСУ посилять свою присутність в Азовському морі через незаконні дій Росії щодо обмеження міжнародного судноплавства. Крім того, будуть проведені заходи для зміцнення оборони узбережжя Азова.