В окупованому Криму підрахували збитки через посуху

Новини
Обмілілі верхів'я Білогірського водосховища в окупованому Криму, 24 травня 2018 р Фото: RFE/RL

Недоотримані доходи аграріїв окупованого Криму від недобору врожаю в поточному році через посуху становитимуть понад 4 млрд рублів. Прямий збиток від посухи оцінюється в 237 млн ​​рублів.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на «главу» «Міністерства сільського господарства» Криму Андрія Рюмшина, передає Центр журналістських розслідувань.

«Не дивлячись на складні погодні умови, на півострові закінчено збирання ранніх зернових і зернобобових культур на площі 548 тис. га. Намолочено 906 тис. тонн», – розповів він.

Також Рюмшин повідомив, що Мінсільгосп РФ планує відшкодувати втрати кримських сільськогосподарським підприємствам, що постраждали від надзвичайної ситуації.

За словами глави «міністерства», таких підприємств в окупованому Криму близько 47. «За ним підтверджено збиток в розмірі 67 млн ​​рублів», – зазначив Рюмшин.

Раніше повідомлялося, що в цьому сезоні Крим через посуху втратив мінімум 500 тис. тонн зерна, зібравши всього 840 тис. тонн. Це більш ніж в два рази менше, ніж валовий збір ранніх зернових у 2017 році (1,733 млн тонн).

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.

В квітні 2018 року Всеросійський центр моніторингу та прогнозування надзвичайних ситуацій МНС РФї «Антістіхія» попередив, що у анексованому Криму в 2018 році можливі перебої з питною водою. Це може статися через низький рівень води на відкритих водозабірних спорудах півострова.

Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюка вказує, що забезпечення окупованого Криму водою продовжує залежати від того, наскільки часто на півострові випадають опади, незважаючи на всі спроби російської окупаційної «влади» придумати альтернативні схеми водопостачання.