Україна передала інформацію про викиди шкідливих речовин у Криму в ООН і ОБСЄ

Новини

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин у районі Армянська на півночі окупованого Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив представник українського омбудсмена щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ісмаїл Халіков, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ця інформація передана в міжнародні організації (ООН, ОБСЄ, ВООЗ, Організації Червоного хреста) – з метою документування фактів порушення прав людини; в прокуратуру АРК – про порушення кримінальної справи щодо осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю», – написав Халіков

За його словами, викликає занепокоєння, що досі не оголошено надзвичайний стан, що не евакуюють доросле населення, а окупанти продовжують заспокоювати людей.

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань писав, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт (сировина).

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що єдиним ефективним заходом для запобігання отруєння навколо заводу «Кримський титан» на півночі Криму може бути деоккупація півострова і повне припинення українською владою діяльності цього заводу, а окупанти використовують наслідки екологічної катастрофи отруйних викидів.

Під час вимірювання хімічного складу повітря 3 вересня близько 15:00 прикордонники Херсонського загону виявили хімічні речовини в повітрі.

«Глава» Криму Сергій Аксьонов повідомив, що вночі в зв’язку зі зміною погоди, падінням нічної температури і збільшенням денний, вперше концентрація сірчистого ангідриду в Армянську перевищила норму. Завод «Кримський титан» зупинив виробництво, з міста евакуювали дітей.