Лабораторія не виявила перевищення вмісту забруднюючих речовин у повітрі прилеглих до Криму 4 сіл Херсонщини

Новини
Фото: khoda.gov.ua

Пересувна екологічна лабораторія Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА не виявила перевищення вмісту забруднюючих речовин у повітрі прилеглих до окупованого Криму трьох сіл та селища Каланчак на Херсонщині.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Херсонської облдержадміністрації.

Як зазначається, Департаментом екології та природних ресурсів Херсонської ОДА з 8 вересня проводиться спільна робота із фахівцями пересувної екологічної лабораторії Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА. Вона обладнана GPS для прив’язки на місцевості та автоматично кожні 20 хвилин вимірює у повітрі вміст наступних речовин: оксид вуглецю, оксид азоту, сірчистий ангідрит, аміак, сірководень, тверді частинки, а також атмосферний тиск, напрямок вітру, температуру та вологість.

10 вересня пересувна лабораторія проводила дослідження атмосферного повітря в селах Преображенка, Мирне, Новоолександрівка та в смт Каланчак Каланчацького району.

«За результатами проведених досліджень встановлено, що перевищень по забруднюючими речовинам не спостерігається… Остаточні висновки результатів досліджень атмосферного повітря в населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів будуть зроблені лабораторією Херсонського обласного центру з гідрометеорології», – йдеться у повідомленні.

За інформацією міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України, поблизу адмінкордону з АР Крим працює 3 бригади лікарів, до яких увійшли 5 лікарів з Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні: пульмонолог, 2 педіатри, 2 сімейних лікаря-терапевта. Медики працюють у селах Олексіївка, Новоолександрівка, Хорли

Зокрема у с. Новоолександрівка було оглянуто 215 дітей, з них у дитсадку – 56, а також близько 50-ти дорослих. Проявів токсичних уражень не виявлено. Діти мають лише сезонні хвороби, такі як отити і нежить. Всього у Новоолександрівській школі обстежать 356 дітей.

Нагадаємо, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.

6 вересня КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка», розташованих неподалік від заводу «Кримський титан» та його кислотонакопичувачів, тимчасово призупинили роботу після виявлення ознак хімічного отруєння у 37 українських прикордонників. 

Прикордонники продовжують нести службу на закритих КПВВ, проте пропуск транспортних засобів здійснюється лише в екстрених випадках та у разі крайньої необхідності. При цьому в”їзд на вільну територію України з окупованого Криму для громадян, які постраждали від хімічного забруднення, відкритий. КПВВ «Чонгар»» працює у штатному режимі на в”їзд і виїзд.

На КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з Кримом розгорнуті намети Держслужби з надзвичайних ситуацій та надається медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає без нагальної потреби не відвідувати заражені території півострова.

Рятувальники обробили 200 км автодоріг у прилеглих до окупованого Криму районах Херсонської області та територію біля КПВВ «Каланчак» і «Чаплинка» на адмінкороні для нейтралізації хімічних викидів з заводу «Кримський титан».

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).