Судно «Донбас» і буксир «Корець» ВМСУ прийшли в порт Маріуполь

Новини
ПРС «Донбас» ВМСУ в порту Маріуполь, 24 вересня 2018 р. Фото: Blackseanews.net

Пошуково-рятувальне судно «Донбас» і морський буксир «Корець» Військово-Морських Сил ЗС України увечері 24 вересня прибули в порт Маріуполь, успішно подолавши за 4 доби шлях, який пройшов із Західної військово-морської бази ВМСУ в Одесі по Чорному морю навколо окупованого Криму, Керченську протоку і Азовське море.

Про це повідомляє видання Український мілітарний портал, передає Центр журналістських розслідувань.

«Пошуково-рятувальне судно «Донбас» та морський буксир «Корець» прийшли до Маріуполя, разом з ними прийшло два малі броньовані артилерійські катери P177 «Кременчук» та P178 «Лубни»», – йдеться в повідомленні.

Видання також опублікувало фотографію швартування ПРС «Донбас» в маріупольському порту.

В свою чергу керівник Українського мілітарного порталу Тарас Чмут написав на своїй сторінці у Facebook, що похід суден ВМСУ з Одеси до Маріуполя пройшов успішно і всі поставленні бойові завдання були успішно виконані українськими моряками.

«Ну що ж, похід суден ВМС з Одеси до Маріуполя дійшов до свого логічного фіналу. Все пройшло якнайкраще для нас! Поставлене бойове завдання виконано на всі 100% … Шкода, що ВМС здатні провести потужну операцію але не здатні обіграти її медійно. У сучасному світі без інформаційної переваги не можлива перемога», – зазначив Чмут.

Як повідомлялось, 20 вересня пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» ВМС України вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до порту Бердянськ, де стануть основою новоствореної військово-морської бази ВМС України на Азовському морі.

23 вересня ПРС «Донбас» і МБ «Корець» пройшли Керч-Єнікальським каналом у Керченській протоці в Азовське море, де їх зустріли малі броньовані артилерійські катери «Кременчук» та «Лубни» ВМСУ та супроводили до місця призначення.

За інформацією Командування ВМСУ, перехід ПРС «Донбас» і МБ «Корець» з Чорного в Азовське море проходив під пильним наглядом кораблів Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ, кораблів і авіації Чорноморського флоту РФ, які своїми провокаційними діями створювали небезпечні ситуації.

При цьому судна ВМСУ під час проходження з Чорного в Азовське море не запитували у Росії дозволу на проходження через Керч-Єнікальський канал в Керченській протоці. Вони погодилися скористатися послугами керченського лоцмана для проходу під Керченською мостом, оскільки це передбачає Міжнародне морське право, проте не платили за лоцманські послуги.