У Криму фігуранта «справи Веджіє Кашка» Асана Чапуха вивезли з СІЗО до лікарні

Новини
Асан Чапух у «Київсьму райсуді» Сімферополя Фото: RFE/RL

В окупованому Криму фігуранта «справи Веджіє Кашка» Асана Чапуха 24 вересня вивезли з СІЗО Сімферополя і госпіталізували в міську лікарню №7.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

«Кримськотатарського активіста, обвинуваченого у «справі Веджіє Кашка», Асана Чапуха 24 вересня 2018 року поклали в міську лікарню №7 м.Сімферополь. Про це Кримській правозахисній групі повідомила дочка Асана Едіє Чапух. За інформацією жінки, у її батька високий тиск, оніміння лівої сторони тіла, мучать головні болі, він сильно схуд. Асану Чапуху 66 років. Він уже більше 10 місяців перебуває за гратами», – розповіли правозахисники.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

6 грудня 2017 року у заарештованого 65-річного Асана Чапуха в СІЗО Сімферопля стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу. Лише в кінці грудня Асан Чапух пройшов медичний огляд в лікарні імені Семашка в Сімферополі.

12 вересня 2018 року «Київський районний суд» Сімферополя продовжив арешт до 15 листопада фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Казіму Аметову і Руслану Трубачу.

20 вересня 2018 року Асан Чапух через різке погіршення здоров’я припинив голодування, яке він оголосив 15 вересня в СІЗО Сімферополя, вимагаючи надання кваліфікованої медичної допомоги.